Blacklist ingrediencí, které nepoužíváme

1,4-dioxan

Jedná se o kontaminant – zněčišťující látku. Je vedlejší produktem ethoxylace, při které karcinogenní ethylenoxid reaguje s dalšími látkami a výsledkem je snížení abrazivity přípravku. EPA (U.S. Environmental Protection Agency) klasifikovala 1,4-dioxan jako pravděpodobně pro člověka karcinogenní. Výzkumy ukazují, že 1,4-dioxan snadno proniká do kůže. Jeho koncentrace může být snížena nebo zcela odstraněna procesem vakuového stripování. Nezávislé testy však potvrdili, že většina výrobců tento proces neprovádí.

2-BROM-2-NITROPROPAN-1,3-DIOL (Bromopol)

Jedná se o konzervant s antimikrobiálním účinkem. Bromopol uvolňuje do přípravku karcinogenní formaldehyd, na který se může u některých jedinců vyvinout kontaktní alergie. Americká asociace zabývající se výzkumem kontaktní dermatitidy uvádí, že Bromopol je alergenem již od koncetrace 0.5%. V přítomnosti aminů (jako je například triethanolamine, diethanolamine a morfolin) tvoří Bromopol nitrosaminy, které mohou pronikat do kůže a zvyšovat riziko vzniku rakoviny. Delší doba skladování a vyšší teploty zvyšují množství uvolňovaného formaldehydu z této sloučeniny, a to může vést ke zdravotním problémům.

Hydroxid hlinitý (CI 77002)

Jedná se o barvivo, které je součástí mnoha typů kosmetických produktů a přípravků osobní péče. Přestože karcinogenní riziko používání hliníku a jeho sloučenin nebylo Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) stanoveno, tak je “produkce hliníku” ze strany této agentury považována za pro člověka karcinogenní. Hliník je oxidant a mohl by výrazně zvyšovat nebezpečí poškození kožních buněk oxidací.

Živočišné tuky, Oleje a Pižmo

Tuky, oleje a pižmo jsou běžně používané látky při výrobě kosmetických přípravků. Některé jsou získávány ze zvířat, a protože my zvířata milujeme, tyto ingredience nepoužíváme. Ve skutečnosti vůbec neprodáváme výrobky obsahující pižmo (viz. kapitola Syntetická pižma). Naše produkty jsou veganské s výjimkou produktů, které obsahují humánně získávaný organický včelí vosk.

Benzalkoniumchlorid (alkyldimethylbenzylamoniumchlorid)

Používá se jako pěnící a čistící činidlo. Díky svým antimikrobiálním účinkům také jako konzervant. Způsobuje podráždění kůže a může vyvolat kontaktní alergii již při koncentraci 0,1%. Výzkumy ukázali, že použití Benzalkoniumchloridu k čištění klecí při chovu myší vede ke snížení jejich plodnosti.

Benzofenon (Benzofenon -1, Benzofenon -2, Benzofenon -3, Benzofenon -4, Benzofenon -5, Benzofenon -6 Benzofenon -8, Benzofenon -9, Benzofenon -11, Benzofenon -12)

Benzofenony jsou fotostabilizátory běžně používanými v kosmetickém průmyslu. Mají fotoprotektivní účinky na kůži. EPA v roce 2012 zařadila Benzofenon na seznam látek, které mohou způsobovat rakovinotvorné bujení či reprodukční toxicitu. Benzofenonové chemikálie jsou spojovány s narušením funkce endokrinního systému. Benzofenony často způsobují kontaktní dermatitidu.

Benzylparaben

Benzylparaben je širokospektrálním konzervantem. Výzkumy poukazují na to, že Benzylparaben vyvolává odpověď v podobě bujení, a to u buněk rakoviny prsu, které jsou citlivé na hladinu estrogenu. Ukazuje se také, že injekce benzylparabenu zvyšují hmotnost dělohy u chovaných myší. Může tedy narušovat hormonální rovnováhu.

BHA (Butylhydroxyanisol)

Je syntetický antioxidant využívaný v kosmetickém průmyslu zejména při výrobě rtěnek a očních stínů. BHA je na základě výzkumu karcinogenity u pokusných zvířat klasifikován jako „pravděpodobný lidský karcinogen“. Také byl přidán agenturou EPA na seznam 65 chemikálií způsobujících rakovinu nebo reprodukční toxicitu. Studie navíc ukazují, že BHA vykazuje účinky narušující endokrinní systém. Evropskou unií je považován za endokrinní disruptor.

BHT (BUTYLHYDROXYTOLUEN)

BHT je sloučeninou na bázi toluenu. V potravinách a kosmetických přípravcích je používán jako konzervant. Ohledně používání BHT existují spory zejména kvůli jeho možnému vlivu na narušení funkce endokrinního systému a karcinogenním účinkům.

Bismuth Oxychloride (Bismoklit; CI 77163)

Minerál používaný v dekorativní kosmetice jako barvivo. Dodává produktům třpytivý nádech. U některých jedinců byla pozorována reakce na použití přípravku s obsahem Bismoklitu v podobě výsevu akné nebo pocitu svědění kůže. I když neexistují žádné vědecké studie, které by tyto negativní projevy při aplikaci přípravku s touto látkou potvrdily, raději doporučujeme make-upy bez tohoto minerálu.

Bisfenol A (BPA)

Plastifikátor (změkčovadlo) používané při výrobě polykarbonátového plastu, který se používá jako obalový materiál kosmetických produktů. Nedoporučujeme použití polykarbonátových obalů kvůli možnému uvolňování BPA do přípravku, který pak nanášíme na kůži. FDA zakázala použití BPA při výrobě kojeneckých a dětských lahví, obalů pro kojeneckou výživu. Jednala tak na základě některých důkazů o jeho negativních vlivech na mozkovou aktivitu, chování a také prostatu u plodů, kojenců a dětí. BPA je na EPA seznamu 65 látek způsobujících rakovinu nebo reprodukční toxicitu.

Borax (Tetraboritan sodný, kyselina boritá)

Působí jako konzervant, emulgátor a vyrovnává pH kosmetických produktů. Používá se také jako pesticid k hubení hmyzu, plísní a plevele. Při vysokých dávkách kyselina boritá u zvířat způsobuje atrofii (zmenšení) varlat, narušení vývoje kostry plodu a snížení porodní hmotnost. V Evropě není povoleno používat boritan sodný a kyselinu boritou při peelingu. Nesmí se také aplikovat na podrážděnou pokožku nebo být součástí složení přípravků určených pro děti do 3 let z důvodu možné absorpce do organismu.

Kyselina boritá (Borax, Tetraboritan sodný)

Působí jako konzervant, emulgátor a vyrovnává pH kosmetických produktů. Používá se také jako pesticid k hubení hmyzu, plísní a plevele. Při vysokých dávkách kyselina boritá u zvířat způsobuje atrofii (zmenšení) varlat, narušení vývoje kostry plodu a snížení porodní hmotnost. V Evropě není povoleno používat boritan sodný a kyselinu boritou při peelingu. Nesmí se také aplikovat na podrážděnou pokožku nebo být obsaženy v přípravcích pro děti do 3 let z důvodu možné absorpce do organismu.

Butoxyethanol (2-Butoxyethanol)

Používá se jako rozpouštědlo v barvách na vlasy, lacích na nehty, lacích na vlasy, čisticích prostředcích a inkoustech. Studie účinků Butoxyetanolu na lidský organismus, při které byli účastníci experimentu vystaveni vysokým hladinám Butoxyethanolu po dobu několika hodin ukázala, že způsobuje podráždění nosních a očních sliznic, bolesti hlavy, kovovou pachuť v ústech a zvracení. Experimenty na zvířatech prokázali, že působením butoxyethanolu dochází k destrukci červených krvinek a poškození vnitřních orgánů.

Butylparaben

Konzervační látka používaná v kosmetických přípravcích. Butylparaben může napodobovat účinek estrogenů a působit jako potenciální endokrinní disruptor. Při pokusech na zvířatech bylo také dokázáno, že má nepříznivé účinky na reprodukční systém samců.

Carbon Black (CI 77266, Black 2, D&C Black No. 2, acetylene black, channel black furnace black, lamp black, thermal black)

Černý prášek používaný v kosmetickém průmyslu jako pigment. Vyrábí se spalováním surovin z aromatických ropných olejů a skládá se v podstatě z čistého uhlíku. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny jej klasifikovala jako potenciálně karcinogenní pro člověka. Může obsahovat karcinogenní PAU (polycyklické aromatické uhlovodíky), je tedy kontaminantem.

Uhelný dehet

Hustá kapalina získaná jako vedlejší produkt při karbonizaci uhlí za velmi vysokých teplot. Tvrdí se, že uhelný dehet tvoří více než 10 000 různých sloučenin, ale bylo jich identifikováno pouze 400. Používá se jako biocid k léčbě různých kožních stavů jako je ekzém, lupénka a lupy. Uhelný dehet je komedogenní a je kontaktním alergenem. Kromě toho je na základě mnoha studií známo, že je to lidský karcinogen.

Diazolidinyl urea

Jedná se o syntetický konzervant, který postupem času uvolňuje do přípravku karcinogenní formaldehyd. U citlivějších jedinců se může vyvinout na tyto látky kontaktní alergie. Americká asociace zabývající se výzkumem kontaktní dermatitidy uvádí, že tyto látky jsou alergeny již od koncentrace 1%. Čím delší je doba a vyšší je teplota skladování, tím větší je množství uvolněného formaldehydu a riziko následných zdravotních problémů.

Diethyl ftalát (DEP)

Je jedním z ftalátů běžně používaným jako ustalovač syntetických vonných látek. Prodlužuje výdrž parfémů. Studie zabývající se negativními účinky DEP sice není tak jednoznačná jako v případě ostatních ftalátů, avšak existují důkazy, že narušuje normální funkci endokrinního systému a způsobuje vrozené vady u zvířat. V naší nabídce nemáme žádné synteticky vyrobené parfémy.

DMDM Hydantoin

Je konzervant, jehož funkční látkou je karcinogenní formaldehyd, který se postupem času pomalu uvolňuje do samotného přípravku. Má antimikrobiální účinky a tím prodlužuje životnost kosmetických produktů. U některých jedinců může dojít k rozvinutí kontaktní alergie na formaldehyd nebo samotný DMDM Hydantoin. Americká asociace zabývající se výzkumem kontaktní dermatitidy uvádí, že tyto látky jsou alergeny již od koncentrace 1%. Čím delší je doba a vyšší je teplota skladování, tím větší je množství uvolněného formaldehydu a riziko následných zdravotních problémů.

Ethanolaminové sloučeniny (MEA/TEA/DEA)

Čiré, bezbarvé, viskózní kapaliny se zápachem podobným amoniaku. Ve vyšších koncentracích zvyšují riziko astmatu a podráždění kůže. Mohou se postupem času rozkládat a tvořit nitrosaminy, které jsou spojovány s rizikem vzniku rakoviny.

Ethoxyláty

Sloučeniny vznikající procesem ethoxylace. Během procesu ethoxylace se na substrát připojuje ethylenoxid. Vznikají ethoxyláty působící v kosmetických přípravcích jako tenzidy. Vedlejším produktem ethoxylace je také 1,4-dioxan, který lze z přípravku odstranit pomocí vakuového stripování. Nezávislé testy však potvrdili, že většina výrobců tento proces neprovádí. EPA (U.S. Environmental Protection Agency) klasifikovala 1,4-dioxan jako pravděpodobně pro člověka karcinogenní. Výzkumy ukazují, že 1,4-dioxan snadno proniká do kůže.

Kyselina ethylendiamintetraoctová a její soli (disodium EDTA, Diammonium EDTA, Dipotassium EDTA, Disodium EDTA, Tetrasodium EDTA, Tripotassium EDTA, a Trisodium EDTA)

Má schopnost vázat ionty kovů a funguje jako konzervant. Chrání vonné složky před nežádoucími změnami, brání žluknutí kosmetických produktů. Sama o sobě tato kyselina a její soli není považována za škodlivou, avšak usnadňuje a zvyšuje vstřebávání jiných složek přípravku do kůže.

Ethylparaben

Konzervační látka používaná v kosmetickém, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Klinické studie prokázaly, že může napodobovat účinek estrogenů a působit jako potenciální endokrinní disruptor (narušovat hormonální rovnováhu).

Formaldehyd

Formaldehyd je uvolňován do přípravků z použitých konzervačních látek, například z diazolidinylmočoviny, imidazolidinylmočoviny, DMDM hydantoinu, kvaternia-15, 2-brom-2-nitropropan-1,3-diolu a hydroxylmethylglycinátu sodného. Je klasifikován jako pro člověka karcinogenní a je jedním z hlavních alergenů, a to již při 1% koncentraci. Delší doba skladování a vyšší skladovací teploty zvětšují množství uvolněného formaldehydu do přípravku.

Konzervanty uvolňující formaldehyd (DMDM

Hydantoin, Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, Quaternium-15, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Methenamine, and Sodium Hydroxymethylglycinate)
Tyto látky uvolňují v průběhu času do přípravku formaldehyd. Je klasifikován jako pro člověka karcinogenní a je jedním z hlavních alergenů, a to již při 1% koncentraci. Delší doba skladování a vyšší skladovací teploty zvyšují množství uvolněného formaldehydu do přípravku.

Exktrakt z grapefruitových jader (GSE)

Konzervant s antimikrobiálními účinky, je součástí složení mnoha kosmetických produktů. Nezávislé testy ukázaly, že antimikrobiální vlastnosti nemá díky samotnému extraktu, ale syntetickým konzervačním látkám, které obsahuje. Mezi tyto látky obsažené v GSE patří benzalkoniumchlorid, triclosan nebo methylparaben, které jsou na této černé listině kvůli možné toxicitě.

Homosalate (HMS)

UV filtr používaný v opalovacích krémech a pleťových přípravcích s SPF. Chrání kůži před před krátkovlnnými UVB paprsky. Proniká do kůže a nachází se i v mateřském mléce. Prvotní studie ukázaly, že slabě narušuje hormonální rovnováhu.

Hydroquinone

Hydroquinone se používá v kosmetických přípravcích pro rozjasnění pleti. Je vedlejším produktem (nečistotou) Tokoferol acetátu (vitamin E) syntetizovaného pomocí methylhydrochinonu. Je karcinogenní a výzkumy prokázali některé jeho mutagenní vlastnosti. Použití sloučeniny Hydroquinone je v EU zakázáno.

Imidazolidinyl Urea

Konzervant s antimikrobiálními účinky. Postupem času uvolňuje do přípravku karcinogenní formaldehyd. U některých jedinců může dojít k rozvinutí kontaktní alergie na formaldehyd nebo na samotnou Imidazolidinyl Urea. Americká asociace zabývající se výzkumem kontaktní dermatitidy uvádí, že tyto látky jsou alergeny již od koncentrace 2%. Čím delší je doba a vyšší je teplota skladování, tím větší je množství uvolněného formaldehydu a riziko následné kožní reakce.

Iodopropynyl Butylcarbamate (IPBC, Jodopropynyl butylkarbamát)

Konzervační látka používaná v kosmetických a průmyslových výrobcích. Může způsobovat podráždění kůže nebo kontaktní alergii. Americká asociace zabývající se výzkumem kontaktní dermatitidy uvádí, že tyto látky jsou alergeny již od koncentrace 0,1%. Při vdechnutí je toxický pro plíce.

Isobutylparaben

Isobutylparaben je konzervační látka používaná v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Klinické studie na zvířatech potvrdily, že parabeny mohou napodobovat účinky estrogenu a působit jako potenciální hormonální disruptor (způsobit hormonální nerovnováhu).

Extrakt zimolezu japonského

Antimikrobiální konzervační látka používaná v přírodních kosmetických produktech. Zimolez japonský obsahuje kyselinu para-hydroxybenzoovou (PHBA), která se může chovat velmi podobným způsobem jako syntetické parabeny (viz Parabeny), které napodobují účinky estrogenu a působí jako potenciální původci hormonální nerovnováhy.

Oxid titaničitý v práškové formě

Používá se jako UV filtr v opalovacích krémech a jako pigment v make-upech. Na základě důkazů z experimentálních studií na zvířatech jsou nanočástice oxidu titaničitého klasifikovány Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny jako potenciálně karcinogenní pro člověka. Při samotném zpracování je karcinogenem pro zaměstnance ve výrobě.

Rtuť a její sloučeniny (Thimerosal)

Rtuť a její sloučeniny se používají jako konzervační látky ve vakcínách a kosmetických přípravcích. Sloučeniny rtuti se snadno vstřebávají do kůže, hromadí se v těle a tím zvyšují riziko nepříznivého zdravotního vlivu na organismus, včetně narušení nervového systému. Mohou také způsobovat alergické reakce a podráždění kůže. Rtuť je považována za velice toxickou pro vyvíjející se mozek plodu a dětí. FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv USA) zakázal používání sloučenin rtuti ve všech kosmetických přípravcích, s výjimkou těch, které se používají kolem očí, kde jsou hladiny koncentrace omezeny na 65 ppm (65 miliontin z celkového množství).

Methenamine

Konzervant s antimikrobiálními účinky, který postupně uvolňuje karcinogenní formaldehyd do přípravku (viz Formaldehyd). U některých jedinců se může vyvinout na formaldehyd nebo na samotný methenamine kontaktní alergie. Delší doba skladování a vyšší teploty zvyšují množství uvolňovaného formaldehydu, a to může vést k většímu riziku vzniku kožní reakce.

Methylchloroisothiazolinone / Methylisothiazolinone (MCI/MI)

Konzervační syntetická látka běžně používaná v kosmetických přípravcích, čistících prostředcích a průmyslových aplikacích. Vzhledem k jeho rozsáhlému používání se zvyšuje počet alergických reakcí způsobených MCI / MI nebo samotným MI. Je na seznamu látek patřících mezi kontaktní alergeny.
Studie navíc ukazují, že dlouhodobé vystavení organismu i nízkým hladinám MI může mít škodlivé následky na vyvíjející se nervový systém.

Methylparaben

Konzervační látka používaná v kosmetickém, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Můžou se hromadit v lidské prsní tkáni. Klinické studie prokázaly, že může napodobovat účinek estrogenů a působit jako potenciální endokrinní disruptor (narušovat hormonální rovnováhu).

Minerální oleje

Kapalná směs získávaná ze surového ropného oleje. Používá se pro zvlhčení pokožky. Může obsahovat různá množství karcinogenních PAH (polycyklických aromatických uhlovodíků) a dalších ropných kontaminantů. Koncentrace kontaminantů v minerálních olejích závisí na způsobu a úrovni rafinace. Existují konzistentní důkazy, že nezpracované nebo málo upravené minerální oleje způsobují rakovinu kůže.

Nanočástice (nanomateriály)

Jsou velmi malé částice kosmetických pigmentů, konzervačních látek a UV filtrů (oxidu zinečnatého a oxidu titaničitého), jejich velikost je v rozsahu od 1 do 100 nm. Hlavní obavy, které se týkají jejich obsahu ve složení kosmetických přípravků, jsou z jejich možné přestavby na životaschopné kožní buňky a tím potenciál poškodit DNA, což může vést ke vzniku rakoviny. Němečtí vědci nedávno zjistili, že částice o průměru více než 20 nm lze považovat za bezpečné, protože nepronikají k životaschopným buňkám v epidermis. Evropská unie požaduje, aby byly nanomateriály v seznamu složení přípravku označeny slovem „nano“.

Octinoxate (Ethylhexyl metoxycinamát nebo Octyl metoxycinamát)

UV filtr chránící pokožku před UVB paprsky. Proniká kůží a jeho stopy byly nalezeny i v mateřském mléce. Studie ukázaly, že to může v malé míře napodobovat účinky hormonů. K popsání dlouhodobých účinků na zdraví člověka je potřeba více studií.

Oxybenzon (Benzophenone-3)

UV filtr pro ochranu před UVB a krátkými UVA paprsky. Pří výzkumu byla jeho přítomnost potvrzena v 96,8% zkoumaných vzorků lidské moči. V roce 2012 byl benzofenon přidán na EPA seznam 65 chemických látek, které způsobují rakovinu nebo reprodukční toxicitu. Benzofenon je spojován s narušením funkce endokrinního systému. Různé typy benzofenonů mohou různě narušovat hormonální rovnováhu. Benzofenony často způsobují kontaktní dermatitidu. 

Parabeny

Konzervační látky používané v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Zahrnují benzylparaben, butylparaben, izobutylparaben, isopropylparaben, methylparaben a propylparaben. Mohou se hromadit v lidské prsní tkáni. Klinické studie na zvířatech potvrdily, že parabeny mohou napodobovat účinky estrogenu a působit jako potenciální hormonální disruptor (způsobit hormonální nerovnováhu).

PEGy (Polyethylen Glycol)

Skupina přísad s předponou „PEG-“ následovaná číslem. Je vedlejší produktem ethoxylace, při které karcinogenní ethylenoxid reaguje s dalšími látkami a výsledkem je snížení abrazivity přípravku. Vedlejším produktem ethoxylace je také 1,4-dioxan, který lze z přípravku odstranit pomocí vakuového stripování. Nezávislé testy však potvrdili, že většina výrobců tento proces neprovádí. EPA (U.S. Environmental Protection Agency) klasifikovala 1,4-dioxan jako pravděpodobně pro člověka karcinogenní. Výzkumy ukazují, že 1,4-dioxan snadno proniká do kůže.

PHENOXYETHANOL (2-phenoxyethanol)

Běžně používaný konzervant. Využívá se v pleťové kosmetice a přípravcích osobní péče. Patří do skupiny glykoletherů a je vedlejším produktem při chemické reakci fenolu s karcinogenním ethylenoxidem. V důsledku toho může obsahovat zbytková množství obou. Je kontaktním alergenem již od koncentrace 1%.

Ftaláty

Velká skupina chemikálií, zahrnuje dibutylftalát (DBP), diethylhexylftalát (DEHP), diethylftalát (DEP), dimethylftalát (DMP) a butylbenzylftalát (BBP). Výskyt DBP, DEHP a BBP ve složení kosmetických přípravků je v Evropské unii zakázán. Tyto látky mohou narušovat endokrinní systém a způsobovat vrozené vady. DEP se běžně používá jako fixační prostředek v syntetických vonných látkách. V nabídce našeho e-shopu však nenajdete žádnou syntetickou vůni.

Propylene Glycol

Syntetický alkohol, který je běžnou součástí kosmetických přípravků. Je spojován s podrážděním kůže. Při kožních testech u lidí se ukázalo, že existuje velmi nízké riziko kožní reakce i při 20% koncentraci. To ale neznamená, že u citlivějších jedinců nemůže reakci vyvolat.  

Propylparaben

Propylparaben je konzervační látka používaná v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Parabeny se mohou hromadit v lidské prsní tkáni. Klinické studie na zvířatech potvrdily, že parabeny mohou napodobovat účinky estrogenu a působit jako potenciální hormonální disruptor (způsobit hormonální nerovnováhu

Quaternium-15

Konzervant s antimikrobiálními účinky, který postupně uvolňuje karcinogenní formaldehyd do přípravku (viz Formaldehyd). U některých jedinců může dojít k rozvinutí kontaktní alergie na formaldehyd nebo samotné Quaternium-15. Americká asociace zabývající se výzkumem kontaktní dermatitidy uvádí, že tyto látky jsou alergeny již od koncentrace 1%-2%. Čím delší je doba a vyšší je teplota skladování, tím větší je množství uvolněného formaldehydu a riziko následných zdravotních problémů.

Resorcinol

Resorcinol je běžně součástí barev na vlasy a také pleťové kosmetiky určené na léčbu akné. Evropský vědecký výbor pro bezpečnost spotřebitele klasifikoval tento přípravek jako silný senzibilizátor, což znamená, že může po opakovaném použití vyvolat alergickou reakci. Experimenty na zvířatech i případové studie u lidí ukázaly, že resorcinol může narušit syntézu tyreoidálních hormonů a správné fungování štítné žlázy.

Retinyl Palmitát/Retinol (Retinoid, Kyselina retinová)

Formy vitaminu A. Je účinnou látkou nočních krémů. Nedoporučuje se však používat přípravky s obsahem těchto látek během dne při vystavení pokožky slunci. Studie na zvířatech ukázaly, že retinyl palmitát urychluje fotokarcinogenní účinky slunečního záření a rozvoj kožních nádorů a lézí.

Syntetická aromata

Jsou chemické směsi používané v kosmetických přípravcích k vytvoření nebo maskování specifické chuti. Používají se například u rtěnek. Mnoho druhů syntetických aromat může vyvolávat kontaktní alergie. Konkrétně však asociace FDA nevyžaduje zveřejnění jednotlivých složek použitých k vytvoření příchutí.

Syntetické vůně

Jsou chemické směsi používané v kosmetickém průmyslu k vytvoření nebo maskování specifické vůně. Mnoho složek vonných látek je spojováno s vyvoláním kontaktní alergie a může obsahovat diethylftalát (viz diethylftalát).

Mastek

Přírodní minerál získávaný těžbou. Může být kontaminován azbestem, který je známým lidským karcinogenem. Studie na zvířatech provedené Národní toxikologickou komisí prokázaly, že i mastek bez přítomnosti azbestu se jeví být karcinogenní. Perineální použití tělového prášku na bázi mastku je potenciálně karcinogenní pro člověka.

Triklosan ( 5-chlor-2-(2,4-dichlorfenoxy)fenol)

Je antibakteriálním činidlem. Je součástí složení zubních past a antibakteriálních mycích přípravků na ruce a tělo. Používá se také jako konzervant zejména v kosmetických přípravcích a přípravcích osobní péče. Studie na zvířatech prokázaly, že pokud jsou vystaveny vysokým dávkám triklosanu, snižuje se u nich hladina hormonů štítné žlázy. Triklosan se váže na estrogenové, a někdy také na androgenní receptory, a narušuje normální funkci endokrinního systému. Vyvolává u bakterií rezistenci vůči antibiotikům. Triklosan dovážený z Indie a Číny může obsahovat dioxiny spojované se vznikem rakoviny a narušením endokrinní činnosti.