Zobrazit kategorie
Šálek čaje umí vylepšit i velmi rozmrzelý den. Pro takové pošmourné, ale i krásné dny, kdy si chcete vychutnat pozitivní energii, jsme vybrali ty nejlepší organické sypané čaje, které kombinují ingredience povzbuzující ducha, zvýrazňující krásu i vyrovnávající stres z náročného dne. Anglické sypané čaje Beauty Brews vytvářejí úžasnou atmosféru pro meditaci, uvědomění a pocit pohody.
Ze všech dostupných povzbuzujících nápojů patří čaj mezi nejrozšířenější teplé nápoje na světě s nejdelší historií. Současná doba nabízí velké množství různých druhů o vysoké kvalitě — černé, zelené, aromatizované, polofermentované či bylinné čaje. Většina lidí však vyzkoušela jen velmi málo druhů čaje, obvykle černý a pouze sáčkový. Sypané čaje Beauty Brews jsou bylinkové se základem v rooibosu i klasickém zeleném nebo černém čaji. Jejich výjimečnost se však skrývá ve spojení kvality a dokonalé chuti s příznivými účinky na pohodu a krásu těla! Pití kvalitního čaje může pomoci překonávat stres a získat zpět narušenou rovnováhu. Mimo jiné mají sypané čaje schopnost povzbudit, dodat energii i chuť do života.
Vedle vody je čaj nejrozšířenějším nápojem na světě. Provází lidstvo v každodenním životě, a proto se stal pro mnoho lidí něčím prostým a obyčejným. Pravý čaj je vyráběný z lístků, pupenů, výhonků a jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinensis. Slovem „čaj“ by měl být tedy správně označován pouze výluh nebo odvar z lístků této rostliny. Přesto však narážíme na různé ovocné a bylinkové čaje, které v sobě nemají žádný podíl čajových lístků. Čajové lístky získávají svou charakteristickou chuť, vůni, vzhled a také účinky na lidský organismus až v průběhu zpracování. Základní dělení čajů rozlišuje čaje černé, zelené, bílé a oolongy. Všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Další řazení do jednotlivých kategorií pak závisí na metodách zpracování, které mají vysoký dopad na konečný výsledek. Vše závisí nejen na způsobu zpracování, ale také na způsobu sběru, vlhkosti, teplotě a také na kvalitě půdy, kde byl čajovník vypěstován. Nemalý podíl na chuti hotového čaje je také jeho příprava a podávání.
Pěstování čajovníku má počátky ve východní Číně v kraji zvaném Sečuán. Podle legendy objevil podstatu čaje císař Šen Nung už ve 3. tisíciletí př. Kr., když mu do misky s horkou vodou spadl lístek z keře čajovníku. Šen Nung pil pouze převařenou vodu, která dostala od lístku zlatavě hnědé zabarvení. Po vypití se císař cítil povzbuzený a osvěžený.
S tradicí pití čaje mimo oblast Asie bývají spojováni hlavně Britové, avšak ve skutečnosti se do Londýna dostal čaj přes Holandsko, kde se začal pít v Evropě jako první. Dovoz čaje z Číny do Londýna byl na zpočátku nákladný a cesta trvala i více než dva roky, a proto byl tento nápoj v Británii velmi drahý. Od roku 1840 byla zavedena tradice pití čaje o páté (Five o´clock tea). V Čechách se čaj rozšířil až v 18. století díky pražskému kupci Janu Aloisu Svatojánskému, který v Praze v domě U Zlatého okouna prodával čínský čaj v krabičkách pokrytých atlasem.
Více o čajích a jejich účincích si můžete přečíst zde.
Černý čaj prochází při zpracování delší oxidací než ostatní čaje. Černý čaj má oproti ostatním oxidovaným čajům silnější vůni a řadí se k nejoblíbenějším čajům vůbec. Většina Angličanů pije černý čaj jedině s mlékem, kdy se pokaždé nalévá čaj do horkého mléka a nikoli naopak. Jeho vychutnání předchází také správná příprava. Správně připravený černý čaj se zalévá vřící vodou, aby se z lístků uvolnily klíčové látky, ve které se po té louhuje až tři minuty. Pravidelná konzumace černého čaje prospívá cévám a snižuje cholesterol, čímž minimalizuje vznik infarktu nebo mozkové příhody. Pohlcuje volné radikály a funguje jako prevence před rakovinným bujením. Doporučuje se také diabetikům, kterým pomáhá redukovat glukózu v krvi. Hodnota kofeinu černého čaje se pohybuje kolem 40 miligramů.
Zelený čaj je „pravý“ čaj, který při svém zpracování prošel minimální oxidací, a tak si zachovává všechny přirozené látky — katechiny, fluoridy a třísloviny, vitamíny B, C, K, E a řadu minerálních látek. Zelený čaj je nejvíce populární v Číně, Tchajwanu, Hong Kongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě. Odvar zeleného čaje je potřeba zalít vodou o teplotě asi 80°C. Lístky můžeme zalít vícekrát. Nejkvalitnější odvar je po druhém zalití, kdy dojde k plnému uvolnění a rozvoji chuti a barvy. Umožňuje tělu lépe spalovat tuky, předchází tvorbě zubního kazu a navíc má schopnost stimulovat nervovou soustavu, zlepšovat náladu, podpořit paměť a zlepšit soustředění. Zelený čaj obsahuje především katechiny, kofein a aminokyselinu theanin. Čajový kofein je vázán na třísloviny a do krve se uvolňuje pomaleji než ten kávový. Tím je jeho účinnost delší a nezatěžuje srdečně-cévní systém.
Více o tom, jak zelený čaj spaluje tuky, si můžete přečíst zde.
Bílý čaj, který pochází z Číny, je bezpochyby jedním z nejméně rozšířených čajů. Po celá staletí byl nazýván nápojem císařů, protože jeho pěstování bylo (a je dodnes) velmi náročné, a proto si jej mohli dopřát pouze ti nejbohatší. Vyrábí se z prvních nerozvinutých čajových lístků. Jde o poupata pokrytá krátkými bílými chloupky (tipsy). Pocházejí z první jarní sklizně, která trvá jen několik týdnů a probíhá před obdobím dešťů. Bílý čaj se oproti černému čaji nefermentuje, ale suší. Tímto minimálním zpracováním si zachovává originální čistotu a své typické aroma, tolik odlišné od ostatních čajů. Bílý čaj je bohatý na přírodní antioxidanty obsažené v tříslovinách, které jsou velice prospěšné lidskému tělu. Zabraňují předčasnému stárnutí, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, udržují lidské tělo v dobré kondici, prospívají srdci a zlepšují imunitní systém. Antioxidanty jsou významným pomocníkem v prevenci i léčbě srdečně-cévních onemocnění a také některých druhů rakoviny. Díky přítomnosti katechinů pomáhá bílý čaj k omezení výskytu paradentózy, zubního kamene a vede ke zdravému vzhledu ústní dutiny.
Oolong je označení pro skupinu polozelených či žlutozelených čajů pocházejících z Číny a Tchaj-wanu. Jsou charakteristické tradičním způsobem zpracování. Sesbírané lístky se nechají zavadnout na prudkém slunci, oxidovat a poté se rolují. Polozelený čaj je stupněm oxidace, jako přechod mezi zeleným a černým čajem. Oolong je oblíbený díky svým pozitivním účinkům na hubnutí a trávicí soustavu. Jeho blahodárný vliv na zdraví je zapříčiněno antioxidanty. Je také bohatý na vitamíny A, B, C, E a K. Chuť tohoto čaje je příjemně nasládlá s výrazným aroma, které zavání ořechovým někdy až zemitým nádechem.
Tvar lístků se u různých druhů čajů liší. Lístek by měl být čistý a upravený, rovnoměrně stočený a neporušený. Taková podoba totiž slibuje kromě kvality čaje také plnou a vyváženou chuť. Naopak neúplné lístky a výhonky jsou znakem nízké kvality. Případná hořkost čaje je důsledkem polámaných, většinou strojově sklízených lístků. Avšak lístky některých vybraných čajů, zejména černého, jsou lámány záměrně pro dosažení silnějšího nálevu. Nejkvalitnější čaje jsou ručně tříděné, aby se z nich odstranily polámané lístky, stonky a větvičky, které nijak chuti čaje nepřidají. Kvalitní sypaný čaj by v žádném případě neměl připomínat prach. Takzvaný „Tea dust“ je běžně prodávaný, ale primárně se používá do laciných balených čajů.