Sypané organické čaje z Anglie

Rozbalit

Šálek čaje umí vylepšit i velmi rozmrzelý den. Pro takové pošmourné, ale i krásné dny, kdy si chcete vychutnat pozitivní energii, jsme vybrali ty nejlepší organické sypané čaje, které kombinují ingredience povzbuzující ducha, zvýrazňující krásu i vyrovnávající stres z náročného dne. Anglické sypané čaje Beauty Brews vytvářejí úžasnou atmosféru pro meditaci, uvědomění a pocit pohody. 

Ze všech dostupných povzbuzujících nápojů patří čaj mezi nejrozšířenější teplé nápoje na světě s nejdelší historií. Současná doba nabízí velké množství různých druhů o vysoké kvalitě — černé, zelené, aromatizované, polofermentované či bylinné čaje. Většina lidí však vyzkoušela jen velmi málo druhů čaje, obvykle černý a pouze sáčkový. Sypané čaje Beauty Brews jsou bylinkové se základem v rooibosu i klasickém zeleném nebo černém čaji. Jejich výjimečnost se však skrývá ve spojení kvality a dokonalé chuti s příznivými účinky na pohodu a krásu těla! Pití kvalitního čaje může pomoci překonávat stres a získat zpět narušenou rovnováhu. Mimo jiné mají sypané čaje schopnost povzbudit, dodat energii i chuť do života.

Vedle vody je čaj nejrozšířenějším nápojem na světě. Provází lidstvo v každodenním životě, a proto se stal pro mnoho lidí něčím prostým a obyčejným. Pravý čaj je vyráběný z lístků, pupenů, výhonků a jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinensis.  Slovem „čaj“ by měl být tedy správně označován pouze výluh nebo odvar z lístků této rostliny. Přesto však narážíme na různé ovocné a bylinkové čaje, které v sobě nemají žádný podíl čajových lístků. Čajové lístky získávají svou charakteristickou chuť, vůni, vzhled a také účinky na lidský organismus až v průběhu zpracování. Základní dělení čajů rozlišuje čaje černé, zelené, bílé a oolongy. Všechny tyto typy jsou vyráběny z lístků Camellia sinensis. Další řazení do jednotlivých kategorií pak závisí na metodách zpracování, které mají vysoký dopad na konečný výsledek. Vše závisí nejen na způsobu zpracování, ale také na způsobu sběru, vlhkosti, teplotě a také na kvalitě půdy, kde byl čajovník vypěstován. Nemalý podíl na chuti hotového čaje je také jeho příprava a podávání.

Pěstování čajovníku má počátky ve východní Číně v kraji zvaném Sečuán. Podle legendy objevil podstatu čaje císař Šen Nung už ve 3. tisíciletí př. Kr., když mu do misky s horkou vodou spadl lístek z keře čajovníku. Šen Nung pil pouze převařenou vodu, která dostala od lístku zlatavě hnědé zabarvení. Po vypití se císař cítil povzbuzený a osvěžený.

S tradicí pití čaje mimo oblast Asie bývají spojováni hlavně Britové, avšak ve skutečnosti se do Londýna dostal čaj přes Holandsko, kde se začal pít v Evropě jako první. Dovoz čaje z Číny do Londýna byl na zpočátku nákladný a cesta trvala i více než dva roky, a proto byl tento nápoj v Británii velmi drahý. Od roku 1840 byla zavedena tradice pití čaje o páté (Five  o´clock  tea).  V Čechách se čaj rozšířil až v 18. století díky pražskému kupci Janu Aloisu Svatojánskému, který v Praze v domě U Zlatého okouna prodával čínský čaj v krabičkách pokrytých atlasem.  

Více o čajích a jejich účincích si můžete přečíst zde.

Černý čaj — oblíbená klasika nejen u nás, ale i ve světě

Černý čaj prochází při zpracování delší oxidací než ostatní čaje. Černý čaj má oproti ostatním oxidovaným čajům silnější vůni a řadí se k nejoblíbenějším čajům vůbec. Většina Angličanů pije černý čaj jedině s mlékem, kdy se pokaždé nalévá čaj do horkého mléka a nikoli naopak. Jeho vychutnání předchází také správná příprava. Správně připravený černý čaj se zalévá vřící vodou, aby se z lístků uvolnily klíčové látky, ve které se po té louhuje až tři minuty. Pravidelná konzumace černého čaje prospívá cévám a snižuje cholesterol, čímž minimalizuje vznik infarktu nebo mozkové příhody. Pohlcuje volné radikály a funguje jako prevence před rakovinným bujením. Doporučuje se také diabetikům, kterým pomáhá redukovat glukózu v krvi. Hodnota kofeinu černého čaje se pohybuje kolem 40 miligramů.

Zelený čaj — velký bojovník v rámci zdraví

Zelený čaj je „pravý“ čaj, který při svém zpracování prošel minimální oxidací, a tak si zachovává všechny přirozené látky — katechiny, fluoridy a třísloviny, vitamíny B, C, K, E a řadu minerálních látek. Zelený čaj je nejvíce populární v Číně, Tchajwanu, Hong Kongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě. Odvar zeleného čaje je potřeba zalít vodou o teplotě asi 80°C. Lístky můžeme zalít vícekrát. Nejkvalitnější odvar je po druhém zalití, kdy dojde k plnému uvolnění a rozvoji chuti a barvy. Umožňuje tělu lépe spalovat tuky, předchází tvorbě zubního kazu a navíc má schopnost stimulovat nervovou soustavu, zlepšovat náladu, podpořit paměť a zlepšit soustředění. Zelený čaj obsahuje především katechiny, kofein a aminokyselinu theanin. Čajový kofein je vázán na třísloviny a do krve se uvolňuje pomaleji než ten kávový. Tím je jeho účinnost delší a nezatěžuje srdečně-cévní systém.

Více o tom, jak zelený čaj spaluje tuky, si můžete přečíst zde.

Bílý čaj — lahodný nápoj se zázračnými účinky

Bílý čaj, který pochází z Číny, je bezpochyby jedním z nejméně rozšířených čajů. Po celá staletí byl nazýván nápojem císařů, protože jeho pěstování bylo (a je dodnes) velmi náročné, a proto si jej mohli dopřát pouze ti nejbohatší. Vyrábí se z prvních nerozvinutých čajových lístků. Jde o poupata pokrytá krátkými bílými chloupky (tipsy). Pocházejí z první jarní sklizně, která trvá jen několik týdnů a probíhá před obdobím dešťů. Bílý čaj se oproti černému čaji nefermentuje, ale suší. Tímto minimálním zpracováním si zachovává originální čistotu a své typické aroma, tolik odlišné od ostatních čajů. Bílý čaj je bohatý na přírodní antioxidanty obsažené v tříslovinách, které jsou velice prospěšné lidskému tělu. Zabraňují předčasnému stárnutí, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, udržují lidské tělo v dobré kondici, prospívají srdci a zlepšují imunitní systém. Antioxidanty jsou významným pomocníkem v prevenci i léčbě srdečně-cévních onemocnění a také některých druhů rakoviny. Díky přítomnosti katechinů pomáhá bílý čaj k omezení výskytu paradentózy, zubního kamene a vede ke zdravému vzhledu ústní dutiny.

Oolong — perla mezi čaji

Oolong je označení pro skupinu polozelených či žlutozelených čajů pocházejících z Číny a Tchaj-wanu. Jsou charakteristické tradičním způsobem zpracování. Sesbírané lístky se nechají zavadnout na prudkém slunci, oxidovat a poté se rolují. Polozelený čaj je stupněm oxidace, jako přechod mezi zeleným a černým čajem. Oolong je oblíbený díky svým pozitivním účinkům na hubnutí a trávicí soustavu. Jeho blahodárný vliv na zdraví je zapříčiněno  antioxidanty. Je také bohatý na vitamíny A, B, C, E a K. Chuť tohoto čaje je příjemně nasládlá s výrazným aroma, které zavání ořechovým někdy až zemitým nádechem.

Na vzhledu (ne)záleží?

Tvar lístků se u různých druhů čajů liší. Lístek by měl být čistý a upravený, rovnoměrně stočený a neporušený. Taková podoba totiž slibuje kromě kvality čaje také plnou a vyváženou chuť. Naopak neúplné lístky a výhonky jsou znakem nízké kvality. Případná hořkost čaje je důsledkem polámaných, většinou strojově sklízených lístků. Avšak lístky některých vybraných čajů, zejména černého, jsou lámány záměrně pro dosažení silnějšího nálevu. Nejkvalitnější čaje jsou ručně tříděné, aby se z nich odstranily polámané lístky, stonky a větvičky, které nijak chuti čaje nepřidají. Kvalitní sypaný čaj by v žádném případě neměl připomínat prach. Takzvaný „Tea dust“ je běžně prodávaný, ale primárně se používá do laciných balených čajů.

Čaj je velmi chutný, energizující a také inspirující nápoj, ke kterému se váže nespočet zvyků a rituálů. Dokáže udržet budhistické mnichy v hluboké meditaci a přináší myšlenky umělcům. Každá kultura jej konzumuje odlišným způsobem — jinak ho připraví, dochutí a servíruje. Jsou to drobnosti, ale právě tyto maličkosti nám odhalují trochu z charakteru každého člověka a prostředí, ve kterém žije.

 Čtěte dále na Ladybio magazínu:

125 Kč
436 Kč
Označit vše | Zrušit vše    
Na stránku
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
Proč nakoupit na ladybio.cz?
Vzorečky ke každé objednávce
Zdarma
Platba kartou, převodem nebo na dobírku
On-line, okamžitě a hned
Jsme tu pro Vás online 8 - 16 každý všední den
Neváhejte se s námi poradit - zavolejte nebo napište
Balíček Vám rádi pošleme i na Slovensko nebo po Evropě!
Prosíme - dejte nám ale vždy vědět předem

Magazín
Nedaří se vám vybrat správný odstín make-upu?
Limitka od Cosm´etika se přizpůsobuje jako chameleon
Nedaří se vám vybrat správný odstín make-upu?
Nestyďte se chodit bosá. Zbavte se tvrdých pat už nadobro
Projděte si náš bojový plán, jak se zbavit zrohovatělé kůže na nohou
Nestyďte se chodit bosá. Zbavte se tvrdých pat už nadobro
Jak si vybrat parfém bez toho, abyste ho „očuchali“
Vybrat si organický parfém jen podle popisků? Jde to. Přečtěte si, jak...
Jak si vybrat parfém bez toho, abyste ho „očuchali“
Testujeme: Zvládla jsem s epilační sadou Nadirah „celé léto bez chloupků“?
Přečtěte si recenzi na epilační sadu Nadirah s cukrovou pastou
Testujeme: Zvládla jsem s epilační sadou Nadirah „celé léto bez chloupků“?
Už jste to četli? Kolagen nepomáhá...
Kolagen má omlazovat a vyhlazovat vrásky. Ukázalo se, že pravda je jiná
Už jste to četli? Kolagen nepomáhá...
Testujeme: Jak voní přírodní parfém See the Moonlight od Walden?
Přečtěte si recenzi na přírodní parfém a objevte nečekané spojení esencí
Testujeme: Jak voní přírodní parfém See the Moonlight od Walden?
Mýtus jako mraky! Oleje vás přes sluncem neochrání
Jaká je pravda o SPF ochraně přírodních olejů? Tohle vás nepotěší...
Mýtus jako mraky! Oleje vás přes sluncem neochrání
Svět očima youtuberky Tess Kratochvílové
Jak ji změnilo veganství a proč dala zelenou přírodní kosmetice?
Svět očima youtuberky Tess Kratochvílové
Kosmetické nutnosti pro jarní typy
Máte barvu pleti a vlasů jako Rachel z Přátel? Tyto barvy vám sluší
Kosmetické nutnosti pro jarní typy
Nedělejte si z vrásek vrásky. Jak pečovat o zralou pleť?
Jak to udělat, abychom se i pletí s vráskami mohly chlubit?
Nedělejte si z vrásek vrásky. Jak pečovat o zralou pleť?
CEO Veronika: Otevřeně o LadyBio. O začátcích i fuck-upech
Rozhovor s majitelkou LadyBio, s Veronikou, který si prostě chcete přečíst
CEO Veronika: Otevřeně o LadyBio. O začátcích i fuck-upech
Proč na LadyBio nenajdete mořské houby?
Mají sice příznivé účinky pro tělo, ale jsou dva pádné důvody, proč na LadyBio nepatří
Proč na LadyBio nenajdete mořské houby?
Ponořte se do tajů květových vod
Je pro vaši pleť lepší růže, nebo heřmánek? Přečtěte si, jak používat květové vody
Ponořte se do tajů květových vod
Testujeme: Jak pod drobnohledem dopadly maska a tonikum Bioaroma?
Přečtěte si, jak mi dvojí bylinková péče způsobila nečekanou závislost
Testujeme: Jak pod drobnohledem dopadly maska a tonikum Bioaroma?
4 × 4 tipy, jak po zimě hodit vlasy do latě
Přečtěte si, které olejové zábaly jsou těmi nejlepšími maskami na vlasy
4 × 4 tipy, jak po zimě hodit vlasy do latě
Testujeme: Je Moringa All-beauty Créme opravdový Skin Hero?
Přečtěte si recenzi na rozjasňující krém od Ere Perez. Je tak boží, jak slibuje?
Testujeme: Je Moringa All-beauty Créme opravdový Skin Hero?
Jak a čím se dělá permanentní make-up?
A jaká rizika sebou nese? A co udělá s pletí?
Jak a čím se dělá permanentní make-up?
Návod, jak bojovat s mastnou a problematickou pletí
Zbavte se nedokonalostí pleti jednou provždy. Přečtěte si, co funguje...
Návod, jak bojovat s mastnou a problematickou pletí
4 typy líčení, bez kterých se neobejdete
Ženy preferují jeden typ líčení. Každé ale sluší 4 základní looky...
4 typy líčení, bez kterých se neobejdete
Exkluzivně z Austrálie: Jak se rodí nápady v Ere Perez? A co ekologie?
Jak vznikají produkty a co uhlíková stopa? Vše v rozhovoru...
Exkluzivně z Austrálie: Jak se rodí nápady v Ere Perez? A co ekologie?
Heureka