Nejlepší domácí pečený čaj je ten z čerstvého ovoce
Nevím jak u vás, ale s příchodem zimy se u nás doma razantně zvedne spotřeba čajů. Všichni známe ty skvělé sypané čaje - zelené, černé, maté, Rooibos… Ale co si takhle vychutnat skvělou chuť ovoce? Každý obchod nás láká na pytlíkové ovocné čaje. Zapomeňte na ně! Ovoce neobsahují a jsou dochucované, dobarvované a plné pesticidů.
Nic vám nedá tak skvělou chuť ovoce jako pravé ovoce. Tradice pečených čajů je stejně dlouhá jako jiných čajů. V minulosti byly u nás právě tyto čaje rozšířené a vedle sušeného ovoce, ze kterého se také připravoval čaj, měl právě ten pečený výraznější chuť. Díky zpracování si uchovává kvalitu i měsíce.
Pečený čaj je směs několika druhů ovoce nebo třeba jen jednoho spojených kořením - skořicí, hřebíčkem nebo bylinkami – máta, meduňka. Peče se v troubě ve sklenicích zalité vlastní šťávou. Hotový čaj pak stačí zalít horkou vodou a vychutnat si báječnou chuť. Navíc vás na dně šálku bude čekat příjemné ovocné pochutnání.
Vánoční šálek i letní drink
Při výrobě čaje můžete kromě ovoce přidat ještě cukr k doslazení a jako konzervant. Já osobně nemám ráda slazené nápoje a tím pádem ani čaje. U pečených čajů přivítám domácí variantu bez přidaného cukru. Pak ale počítám s tím, že jej musím vyrábět po malých dávkách a hlavně volit kombinace ovoce, které nekřiví pusu. Višně a červený rybíz pěkně stáhnou úsměv, ale v kombinaci se zralou dobrou broskví nebo nektarinkou jsou skvělé. Zaručenou klasikou je jablko a hruška. K nim se hodí skořice a hřebíček. Neodmyslitelná chuť Vánoc a adventního času!
Z pečených čajů si nemusíte připravovat pouze horké nápoje. Přijdou vhod i v parných letních dnech. Jen přidejte led a máte letní drink. Pamatujte, že horká voda zvýrazňuje chuť, proto je lepší v horkých čajích volit jemnější chutě. V letních nápojích oceníte výrazné a kyselejší, které osvěží.
Koktejl z pečeného čaje
Máte obrovskou chuť na mléčný koktejl, ale nemáte po ruce žádné ovoce? Vůbec nezoufejte, pečený čaj můžete připravit i takto. Rozmixujte ho s mlékem. Pokud bude příliš řídký, zahustěte ho banánem nebo ovesnými vločkami.
Pečené čaje jsou unikátní a mají své kouzlo
Jsou zdravé, s jistotou můžete říct, co pijete a dodáte do těla vitamín C, A, K a další podle zvoleného ovoce. Ještě musím připomenout, že si jídelníček obohatíte o vlákninu a antioxidanty, pokud do směsi přidáte borůvky, brusinky nebo třeba Acai. Je bez kofeinu, barviv a umělých konzervantů. Pečený čaj můžete nabídnout těhotné kamarádce i dětem.
Pečený čaj bez přidaného cukru je mnohem zdravější a můžete s ním i zhřešit v době diety. Ti co nedrží linii si s ním mohou obohatit oblíbené palačinky s horkým ovocem, nebo vafle, lívance, nebo jen tak dozdobit nebo dochutit váš výborný štrůdl. Pokud fantazii trošku popustíme uzdu a necháme se unášet tou méně zdravou částí, pak pečený čaj je skvělý na přípravu koktejlů na párty.
Borůvky a brusinky pečenému čaji dodají antioxidanty a pomohou nám se bránit nachlazení
Jaké ovoce je v pečeném čaji nejlepší?
Základem je červený rybíz. Bude mít vždy červenou barvu a výraznou chuť. Pak už je to zcela na vás. Můžete použít hrušky, jablka (doporučuji oloupat, slupka může způsobit hořkou pachuť), jakékoliv bobuloviny a peckoviny jako angrešt, borůvky, třešně, višně a klidně i na procházce podzimní přírodou natrhané šípky a jeřabiny. Jsou plné vitamínu C. Doma v květináči mám stévii, roste sama a zvládne i moji péči, což ji sune na příčku šampionů. Pokud chcete čaj dosladit a nechcete používat bílý cukr, pak ji doporučuji. Pár lístků stévie jsou dostatečně sladké, najemno nasekané a přidané v průběhu pečení dobře čaj dosladí.
Vyhněte se banánu. Chuť ani konzistence se pro pečený čaj nehodí. Vznikne kaše, která nevypadá ani nechutná nejlépe, ale takové flambované banány s horkým ovocem a šlehačkou... Mno, raději popojedeme, protože už jen při té představě nabírám na váze.
Změnil pečený čaj barvu? Nic se neděje. Je to přirozený proces.
Bez koření to nebude ono
Bez skořice to nepůjde. Nic nezkazí a neznám člověka, který by ji neměl rád. Zmíním jen pár účinků – spaluje tuky, podporuje metabolismu, štěpí tuky, posiluje srdce, má antibiotické a antivirotické účinky. Hřebíček přidejte určitě, pokud děláte čaj z pomerančů, citrónu a limetky. Hřebíček má silné antioxidační účinky a krásně voní. Je známo, že žvýkání hřebíčku místo žvýkačky upravuje pH v ústech, ničí bakterie, osvěžuje dech a podporuje trávení. Dřevnatá hvězdička badyánu chutí připomínající anýz nejen dodá specifickou chuť, ale podpoří i trávení. V Asii ho běžně přidávají do jídel nebo jej žvýkají po jídle. Běžně se používá při výrobě léků proti virovým onemocněním.
Domácí pečený čaj vnáší do jídelníčku hrnek vitamínů a vlákniny. Postaví na nohy a posílí imunitu. Nezůstávejte u jednoho receptu, pohrávejte si s chutěmi a provoňte domov vůní na míru vaší chuti. Používejte jen čerstvé ovoce. To mražené a konzervované nemá nic z vitamínů ani antioxidantů.