Nebezpečný karmín - nejen olovo v rtěnce vadí
Proč tu nejde jen o etický aspekt aneb Jak se karmín chová k vašemu tělu
Pamatujete se na aféru s Lentilkami? Zákazníci se totiž začali zajímat, jakpak je možné, že Lentilky určené pro český trh mají odlišné složení od těch určených pro německý trh.
Pominu-li obsah čokolády, ztužených tuků a různých dalších "legrácek", zásadním rozdílem byla také barviva. Zatímco Lentilky do Německa byla barvena přírodními barvivy, ty české chemickými odnožemi. Což už se naštěstí změnilo. Dnes si tak můžeme pochutnávat na lentilkách barvených přírodou, jak nám neopomene výrobce na každé krabičce zdůraznit. A tak nicneříkající éčka nahradily barevné výtažky z ovoce a zeleniny (spirulina, světlice barvířská, ředkev, citron, nebo mrkev). Ne vždy tomu ale tak bylo. Víte, že červené lentilky svou zářivou barvičku získávaly díky karmínu?
Karmín se získává drcením těl hmyzu červce nopálového
Košenila, běžně známá jako karmín, je přírodní červené hmyzí barvivo, které bylo po staletí využíváno k barvení látek, léků a kosmetiky. V kosmetice je karmín používán při výrobě rtěnek, tvářenek a očních stínů. Barva vyrobená z tohoto karmínového barviva je neskutečně nádherná. Vytváří jasné, výrazné a hluboké červené odstíny. Ale to nejvíce šokující na této barvě je její původ. Karmínové červené barvivo je vlastně výsledek sběru hmyzu. Karmín (E120) se získává z vysušených těl samiček parazitického hmyzu červce nopálového pocházejícího z Jižní Ameriky, z Mexika. Což je samo o sobě chuť kazící. Člověk si chce jen neškodně smlsnout na trošce barevné čokolády a ne na hmyzu. Barvivo z nich se získává z oplodněných samiček hmyzu (tehdy mají nejvíc barviva). Nejdříve se usmrtí ponořením do horké vody, páry nebo vysušením na slunci či v pecích. Následně se schránky hmyzu rozemelou a vaří v roztoku amoniaku či uhličitanu sodného.
https://www.ladybio.cz/ere-perez-rtenka-s-kakaovym-maslem/
https://www.ladybio.cz/ere-perez-rtenka-s-olivovym-olejem/
https://www.ladybio.cz/ere-perez-tonovaci-balzam-na-rty-s-violkou-3-2-g/
Původ tohoto červeného barviva vyráběného z brouků sahá hluboko do historie. Ve skutečnosti ještě předtím, než Španělé na začátku 16. století dorazili do Mexika, domorodé obyvatelstvo Oaxacy už po staletí široce využívalo karmínového brouka jako barvivo. Byli to nicméně Španělé, kdo toto úžasné červené hmyzí barvivo ukázal zbytku světa, a dodnes zůstává nejpoužívanějším červeným barvivem.
Na jedno kilo barviva je třeba asi 140 tisíc jedinců hmyzu.
Jak se karmín získává?
Funguje to takhle: karmínový brouk je druh parazitického hmyzu, který se přichytává k opunciím a vysává jejich mízu. Posléze je z těchto kaktusů sesbírán a usušen na slunci. Samotný brouk dosahuje zhruba velikosti čočkového zrna, ale když se jich rozdrtí několik set a následně se smísí s vodou, uvolní nádherné syté šarlatově rudé barvivo. Karmín se užívá nejen v kosmetice a textilním průmyslu, ale je to také barvivo běžné v potravinářství. Obchodu by asi neprospělo, kdyby bylo ve složení napsáno šťáva z brouků, takže se firmy tuto surovinu snaží co nejlépe zamaskovat pod jinými názvy.
Jen se ve složení podívejte po těchto pojmech: kyselina karmínová, karmín, červené hmyzí barvivo nebo košenilový extrakt. Ačkoliv to zní šíleně, karmín je celkem běžnou součástí mnoha současných zpracovaných pokrmů a nejčastěji ho nalezneme v limonádách, sladkostech, želé, jogurtech a kandovaných třešních.
Karmín v kosmetice
Že nejde o jen tak neškodnou barvičku, je nasnadě. U citlivějších osob může způsobit poměrně vážné alergické reakce. Od vyrážky, přes život ohrožující anafylaktický šok nebo astmatický záchvat. Ač to není dostatečně prokázáno, přesto se vedou diskuze, zda tato látka nezpůsobuje i hyperkativitu u dětí.
Mimochodem, karmínové barvivo se tedy nepoužívá jen v potravinářství, ale i v kosmetice. Někteří výrobci používají karmín pro barvení rtěnek a další dekorativní kosmetiky. Zejména ze rtěnek se karmín snadno dostává do zažívacího traktu. Není bez zajímavosti, že například certifikát přírodní kosmetiky BDIH ve svých výrobcích barvivo "karmín" povoluje. Považuje jej totiž za menší zlo, než čistě syntetické barvivo.
Nejvíce diskutabilní je tedy v tomto případě etická stránka věci, dále pak možnost alergické reakce a potenciální hyperaktivita u dětí, což nejsou zanedbatelné věci.
Pokud chcete mít jistotu, že produkty neobsahují karmín, dívejte se vždy po produktech označených Vegan. Pokud byste rádi rtěnku bez karmínu, mrkněte na Cosm´etiku, která žádné rozemleté broučky nepoužívá.
https://www.ladybio.cz/ere-perez-lesk-na-rty-s-mangem/
https://www.ladybio.cz/ere-perez-tonovaci-rtenka-a-tvarenka/
https://www.ladybio.cz/ere-perez-mrkvova-tvarenka-v-kelimku/
Poslední dobou popularita karmínu roste
A to díky spotřebitelům stále častěji žádajícím více přírodní barviva a ochucovadla oproti barvivům na bázi ropy a uhelného dehtu, které jsou v současném kosmetickém průmyslu převážně užívány. Na rozdíl od takových barviv je karmín přírodní, netoxický a neobsahuje nebezpečné zbytky těžkých kovů z umělých barviv jako jsou Red 40 (červeň allura) a Red 2. Mnoho lidí stále označuje karmín za přírodní a obnovitelný zdroj a takový, který je rozhodně bezpečnější než průmyslová barviva. Ale my jsme se v Ladybio přesto rozhodli, že naše rtěnky nebudou obsahovat ani toho červené hmyzí barvivo, ani jakékoliv jiná průmyslová barviva. Jsme hrdí na to, že naše rtěnky a kosmetika budou vždy veganské. Uvědomujeme si, že pěstování a sběr hmyzu kvůli zdroji barviva je možná detail, ale naší filosofií je distancovat se od používání jakýkoliv živočišných produktů pro estetický prospěch bez ohledu na to, jak malí tito živočichové jsou.