V Hradci Králové otevíráme nový organický salon s filosofií Clean Beauty!

Co je to xylitol? Nejzdravější sladidlo

Xylitol je čistě přírodní sladidlo, které vypadá a chutná stejně jako běžný stolní cukr. Tím však jeho podobnosti končí. V oblasti sladidel se jedná o nejzdravější alternativu. Xylitol se přidává do produktů nejen pro svou sladkou chuť, ale také pro své uzdravující účinky. Xylitol má málo kalorií, je oblíbený u diabetiků i u zubařů. Jak to a z čeho se vlastně vyrábí?

xylitol

Co je xylitol?

Xylitol je přírodní látka. Je to sladký krystalický uhlovodík, který se přirozeně vyskytuje téměř ve všech druzích zeleniny a ovoce. Nejedná se o žádné umělé sladidlo, které má sice nízký počet kalorií, ale tak hrozivé účinky na naše zdraví, že kostka klasického krystalu by nám byla milejší. Xylitol si totiž naše tělo v nějaké míře vyrábí samo. Průměrný dospělý člověk přijme několik set mg xylitolu z ovoce a zeleniny denně. Naše tělo produkuje až 10 g xylitolu pomocí běžných energetických procesů. Xylitol je přirozenou součástí každodenního metabolismu

Kde se xylitol v přírodě vyskytuje?

Xylitol se běžně vyskytuje v malých množstvích v přírodě. Jeho nejlepším zdrojem je ovoce, lesní plody, salát, tvrdé dřevo a kukuřičné klasy. Najdete ho také třeba v březové kůře. Jeden šálek malin obsahuje kolem 1g xylitolu.

Z čeho se získává a jak se vyrábí?

Xylitol je přirozeně se vyskytující sacharid, který můžeme získat z jakéhokoliv dřevnatého vláknitého rostlinného materiálu. Pro komerční účely se načastěji vyrábí z kukuřičných palic nebo ze dřeva. Nejčastějším zdrojem xylitolu byla dříve kůra břízy, proto se mu dodnes říká "březový, či dřevný cukr". Získávat ho ovšem tímto způsobem je mnohem náročnější i vzhledem k životnímu prostředí, proto se většinou upřednostňuje kukuřice, která rychle roste. Výsledná látka je z chemického hlediska úplně stejná. Xylitol je pojmenovaný po řeckém výrazu pro dřevu "xylo".

Xylitol se získává z vláken kukuřičného klasu za pomoci kyseliny jablečné a bakteriálních kultur. Tento výtažek se usuší a pomele. Xylitol neobsahuje žádné kukuřičné bílkoviny ani alergeny, protože se nevyrábí z kukuřičného zrna. Je vyrobený z geneticky nemodifikované kukuřice.

Jaké jsou výhody xylitolu pro naše zdraví?

I když máme sladidla spíše zaškatulkovaná v sekci, které by bylo nejlepší se vyhnout, u xylitolu je tomu naopak. Překvapivě ve spoustě směrech našemu zdraví prospívá.

  • Obsahuje málo kalorií.
  • Má nízký glykemický index.
  • Není potravou pro špatné bakterie.

Xylitol a hubnutí

Pokud xylitol používáte jako náhražku cukru, může být při snižování příjmu kalorií užitečný dvěma způsoby:

  • xylitol má mimořádně nízký glykemický index (Gl 7) a tak udržuje stabilní hladinu glukózy v krvi,
  • xylitol má o 40% méně kalorií v porovnání s cukrem a tím napomáhá snižování denního příjmu kalorií a ulehčuje redukci váhy.

Oblíbené sladidlo diabetiků

Glykemický index nám říká, jak rychle naše tělo využije glukózu z potraviny. Čím je číslo větší, tím jde o rychlejší zdroj energie, ale také o větší zátěž pro náš organismus, který se snaží o stabilní hladinu krevního cukru. Glykemický index klasického cukru se pohybuje v rozmezí GI 60 - 70. Xylitol má index pouze 7. Z toho důvodu je tolik oblíbený mezi diabetiky.

Xylitol chrání zuby

Xylitol je šetrný k zubům. Není totiž potravou pro ústní bakterie, takže se při jeho konzumaci nevytváří kyselina a pH v ústech zůstává stabilní. Je výborný jako prevence zubního kazu a snižuje také tvorbu zubního povlaku, který může vést k různým zánětům.

Studie, při kterých se xylitol používal jako náhrada cukru nebo jako doplněk stravy, prokázaly obrovské snížení tvorby nového zubního kazu a zároveň zvrat ve vývoji starého zubního kazu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) prováděla v roce 1980 dvě studie, jednu ve Francouzské Polynésii a druhou v Maďarsku.V polynéské studii testované osoby konzumovali 32 měsíců potraviny slazené xylitolem. Tyto osoby měli na konci studie o 40% méně zubního kazu než osoby, které xylitol neužívali. V maďarské studii měli osoby, které konzumovali xylitol, o 45% méně zubního kazu.

Xylitol je ideálním sladidlem při přemnožené kvasince kandidóze, protože neposkytuje živnou půdu pro jejich růst. I přes svou sladkou chuť není potravou pro plísně a kvasinky, které se živí cukry. Plísně a kvasinky se při nedostatku potravy nedokáží rozmnožovat, a proto je xylitol vhodný i pro osoby již trpící kandidózou. Finští lékaři zjistili, že pravidélné orální užívání xylitolu mělo vliv na snížení výskytu ušních infekcí až o 40%.

Jak se xylitol používá?

Xylitol je ideální náhražkou cukru. Můžete si s ním osladit kávu nebo čaj, můžete jej použít na pečení i vaření. Protože se xylitol odlišuje od cukru svým molekulárním složením, nemá všechny vlastnosti cukru. Například nekrystalizuje, takže není možné jej použít na výrobu bonbónů. Kvasinky obsažené v droždí ho nedovedou metabolizovat, proto jej nelze použít při pečení chleba a jiných kynutých výrobků. Nehodí se ani na výrobu karamelu. Xylitol můžete také v menších množstvích užívat mezi jídly. Díky pomalému vstřebávání poskytuje stabilní zdroj energie a udržuje nízkou hladinu cukrů.

Pro koho je xylitol vhodný?

Pro všechny, kdo chtějí cukr nahradit zdravější variantou. Pro lidi s dietou s nižším obsahem kalorií. Pro diabetiky. Pro osoby trpící kvasinkou kandidózou. Pro lidi s citlivým zažíváním je vhodné zvykat si na xylitol po dobu 4-6 týdnů v menších dávkách (cca jednu lžičku denně).

Xylitol není jen sladidlo. Navrací našim střevům a ústní dutině zdraví.