Očista dočista aneb jak na detoxikaci jater
Filtrují, zpracovávají a rozkládají vše, co prochází tělem. Na jedné straně dokáží ničit nežádoucí látky, když si příležitostně dáme o skleničku víc, než je zdrávo, na straně druhé dokáží vyrobit glukózu a žluč – obě látky tolik potřebné pro náš organismus. Když je přeplníme znečišťujícími látkami, zpomalí se jejich přirozený „čisticí“ cyklus a my pociťujeme nepříjemné tělesné i duševní příznaky. Řeč je o největším vnitřním orgánu lidského těla – játrech.
Játra – místo, kde sídlí metabolismus
Játra, jeden z nejdůležitějších orgánů lidského organismu, mají klíčovou roli v látkové přeměně sacharidů, tuků i bílkovin. Produkují žluč, vytvářejí některé hormony, ukládají vitamíny, minerály a železo. Zbavují se starých červených krvinek, produkují esenciální látky, které napomáhají správné srážlivosti krve, a taky odstraňují toxiny z krevního oběhu.
Jak poznáme, že bychom měli játra detoxikovat?
Když jsou játra zanesena toxiny, ať už z důvodu dlouhodobého praktikování nezdravého životního stylu, či jakéhokoliv jiného, vězte, že vám to tělo začne dřív nebo později dávat najevo. Mezi nejčastější příznaky toho, že je nejvyšší čas pouvažovat nad detoxikací jater, patří:
- plynatost
- pálení žáhy
- zácpa
- nažloutlá kůže nebo oči
- neschopnost zhubnout
- vysoký krevní tlak
- náladovost
- úzkost
- deprese
- tmavá moč
- chronická únava
- nadměrné pocení
- nechutenství
10 potravin, které přidat do jídelníčku při detoxikaci jater
Co ale nechat játry projít, aby je to pročistilo, vyživilo a pokud možno ozdravilo? Sáhnout můžete po vhodném ovoci, zelenině i koření. Podívejte se.
Česnek
Česnek obsahuje selen, stopový prvek, který pomáhá aktivovat jaterní enzymy, a tím játra přirozeně detoxikuje.
Citrusové plody
Grepy, pomeranče, citrony i limetky zvyšují čisticí schopnost jater.
Květák a brokolice
Květák i brokolice obsahují glukosinolát, který pomáhá játrům produkovat detoxikační látky a jako sirná sloučenina je také chrání. A brokolice navíc také velké množství chlorofylu, který pomáhá vylučovat toxiny z krevního oběhu, včetně těžkých kovů.
Kurkuma
Kurkuma obsahuje antioxidanty, které „opravují“ jaterní buňky a detoxikují kovy, a zároveň podporuje produkci žluči.
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy mají vysoký obsah argininu, který tělu pomáhá při detoxikaci amoniaku tím, že jej mění na močovinu. Také jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které podporují přirozené čištění jater.
Řepa
Řepa stimuluje tok žluči a zvyšuje enzymatickou aktivitu, obsahuje vitamín C a vlákninu – oboje velmi prospěšné játrům.
Mrkev
Mrkev obsahuje flavonoidy, vitamín A a beta-karoten, které stimulují správnou funkci jater.
Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje katechiny, rostlinné antioxidanty podporující čištění jater.
Jablka
Jablka obsahují pektin, látku čistící toxiny v trávicím traktu, která tak pomáhá játrům soustředit se na zbytek těla.
Avokádo
Avokádo, oblíbené superfood, pomáhá tělu přirozeně produkovat antioxidant glutathion, který pomáhá játrům zbavit se nečistot.
A jeden malý zázrak na konec – Ostropestřec mariánský
Nenápadná zeleno-fialová bylinka by se beze strachu dala označit za vůbec nejlepšího kamaráda jater. Z jejích semen se získává extrakt zvaný silymarin – látka tvořená silybinem, silydioninem a silikristinem, které mají nadprůměrnou schopnost zbavovat játra nečistot, podporovat imunitní systém, snižovat cholesterol v krvi, udržovat správnou hladinu cukru v krvi a stimulovat tvorbu a vylučování žluče.
Vždycky mě zajímalo, jestli je pravda, že cirhóza jater se dá poznat tak, že když spolknete minci, cinkne. Ať už je to pravda, nebo ne, věřím, že vy ani já nenecháme dojít játra do stavu, kdy bychom tuto teorii byli schopni ověřit v praxi. :-)