Šetrně sušené ovoce je vynikající zdravá sladkost
Lyofilizace je nejšetrnější způsob konzervace ovoce Lyofilizace a sušení mrazem jsou synonyma. Je to proces odstraňování vody z rychle se kazících potravin pro prodloužení jejich trvanlivosti nebo pro snadnější transport. Během lyofilizace se ovoce zmrazí, sníží tlak a následně zahřeje teplem, aby se mohla voda z ovoce odpařit.
Správná lyofilizace dokáže zkrátit proces sušení až o 30%
První fáze — zmrazení
Hlavním úkolem této první fáze je zmrazit potravinu tak, aby se z vody uvnitř materiálu vytvořily krystalky ledu. Zmrazovací fáze může být rychlá, nebo pomalá. Při pomalém zmrazování se vytváří velké ledové krystalky, které celý sušící proces usnadňují. Bohužel u materiálů biologického původu jako je ovoce, můžou velké krystalky porušit buněčné stěny a při následném odpařování vody se hmota rozteče. Ovoce je rozbředlé a bez tvaru. Proto se ovoce zmrazuje rychle. Hluboké rychlé zmrazení produktu zajišťuje, že krystalky ledu budou menší (nebudou mít mnoho času růst). A hmota při následném odpařování zachová svůj tvar.
Primární sušení, druhá fáze — vypařování
V druhé fázi dochází k odstranění těchto zmrzlých krystalků. Prvním krok je snížení tlaku. Vytvořením vakua se totiž celý proces odpařování urychlí a usnadní. Současně s ním se zvýší teplota, díky které se začne voda odpařovat. Chladivý kondenzátor v blízkosti poskytuje páře prostor, na kterém může ulpívat a tuhnout. Tento kondenzátor také chrání čerpadlo vakua před vodní párou. V této fázi je odstraněno až 95% veškeré vody. Primární sušení může trvat delší dobu, je důležité to také nepřehnat s teplem, které by mohlo změnit strukturu materiálu.
Sekundární sušení, finální fáze — adsorpce
Poslední fází lyofilizace je sekundární sušení, které odstraní z materiálu i iontově vázané molekuly vody. Zvýšením teploty výše než v druhé fázi dochází k přerušení vazeb mezi materiálem a molekulami vody. Materiál sušený mrazem si tak díky tomu zachovává svou porézní strukturu. Předtím než se finální produkt uzavře a zapečetí, se vakuum přeruší vpuštěním inertního plynu. Většina materiálů může být takto mrazem vysušena až na 1 - 5 % své vlhkosti.
Svačina, snídaně, dezert, zdravá sladkost neb základ dortů. Sušené ovoce doma využijete mnohokrát
Je to jednodušší, než pořád chodit supermarketem a kroutit hlavou nad dovozem, kvalitou nebo cenami mimo sezonu. Sušené ovoce vydrží ve skleničce velmi dlouho a je neustále k dispozici. Díky šetrné lyofilizaci si zachovává maximum důležitých látek a autentickou chuť. Podívejte se s námi na pár tipů, jak sušené plody doma použít. Možná vás některé chuťové kombinace mile překvapí:
Rozinky
- Pečená jablka s rozinkami a ořechy jsou chutnou voňavou kombinací.
- Udělejte si svoji vlastní snídaňovou směs z rozinek, cereálií a mandlí.
- Přidejte pár kousků do vaší oblíbené ovesné kaše.
Meruňky
- Meruňky jsou bohaté na vlákninu, udělejte si s cereáliemi skvělou snídani.
- Dejte si do svého oblíbeného bílého jogurtu pár nakrájených sušených meruňek.
- Přidejte sušené meruňky k dušenému masu nebo zelenině. Získají jemnou nasládlou chuť a vůni.
Švestky
- Hoďte nakrájené sušené švestky ke smaženému jídlu, ozvláštníte tím jeho chuť.
- Přidejte švestky ke kuřecímu masu a zapečte.
- Rozemleté švestky můžou v pečených dortech a buchtách nahradit část cukru, mouky a dalších typických surovin.
Fíky
- Oslaďte si večer po dobré večeři sušenými fíky a oříšky.
- Obložený talíř sýry, uzeninami a fíky je skvělá chuťová kombinace.
- Fíky se sklenicí vína a výhledem do krajiny? No jéje.
Datle
- Vezměte si sušenou datli, namočte do arašídového másla a hutná chutná svačina je na světě.
- Udělejte si z datlí, semínek a ořechů základ raw dezertů a nepečených dortů.
- Datle osahují velké množství cukru. Pokud neradi ten bílý krystal, nakrájejte si datle do ranní kaše, jogurtu nebo müsli.
Goji
- Hoďte polévkovou lžíci sušených goji do horké vody a udělejte si nasládlý čaj plný vitamínu C.
- Nosíte si s sebou láhev s vodou? Přidejte pár kousků goji ovoce a popíjte obohacenou vodu celý den.
- Rizoto s řapíkatým celerem, slunečnicovými semínky a goji chutná velice dobře.
Tak co? Které sušené ovoce máte nejraději Vy?