V Hradci Králové otevíráme nový organický salon s filosofií Clean Beauty!

Toto je snídaně, která vás zasytí. Tři jednoduché složky.

Kdo ráno stíhá snídani, je hrdina, co si budeme povídat. Obzvlášť, pokud máte na krku ještě další krky. Anebo doma snídani nestíháte vůbec. Nechte mě hádat - buď na cestě mezi východem z metra a kanceláří narychlo zblajznete nějaké to sladké pečivo, nebo se vaše ráno omezí na kávu a čtení novin, kdy předstíráte jakousi počínající aktivitu. A když ještě u čekání na tramvaj máte čas chvilku čučet do sluníčka, připadáte si jako král pohodového rána. Věřte mi, nejste v tom sami. Ovšem kručící žaludek v deset dopoledne je spíše pěkná otrava a nutně to končí u "svačinek", které by člověk raději neviděl.

zdravasnidane

Snídaně, která je rychlá a zasytí vás na celé dopoledne, je překvapivě dost jednoduchá. A jelikož nás to nikde neučili, rychle vám poradíme, jak si vytvořit snídani, která vám bude chutnat, nebude vás stát moře času a opravdu vás na pár hodin zasytí.

Tělo pro komplexní výživu potřebuje mít ve stravě přítomné tři základní složky - SACHARIDY, TUKY A BÍLKOVINY. Pokud vám jedna z těchto složek vypadne, hlad se rychle přihlásí o slovo.

Jaké potraviny zastupují jednotlivé složky a jak to nacpat do snídaně o jednom chodu? Řešením je KAŠE!

Než odsprintujete jinam, chvilku mě ještě sledujte. Vy totiž nechcete ledajakou kaši, která vám nechutnala už ve školní jídelně, ale kaši, která vás zasytí. Bonus k tomu - je opravdu zdravá. Jak na to?

Sacharidy dodávají energii

Sacharid je palivo, které tělo potřebuje jako zdroj energie. Základ kaše totiž tvoří složité sacharidy. Jak to funguje? Buď tělu můžete dodat energii v extrémně krátkém čase, kdy vám krevní cukr rychle vyletí, ale také rychle spadne, a vám je potom hůř než předtím, nebo pomalu, kdy si tělo bere energii postupně po delší čas, což je rozhodně pro naši rovnováhu mnohem prospěšnější. Pokud byste se teď děsili, problémem není sacharid samotný, ale spíše jeho forma a množství.

Sacharidy se rozdělují na jednoduché a složité. Mezi ty jednoduché patří veškeré průmyslově zpracované potraviny většinou s vysokým obsahem jednoduchých cukrů jako jsou tyčinky, sušenky, sladké pečivo, limonády apod. Tyto vám dodají energii hodně rychle. Zdravou alternativou jednoduchých cukrů je ovoce, ať už čerstvé nebo sušené. Posypte si kaši vaším oblíbeným ovocem a dostanete k tomu i vitamíny navíc.

Mezi sacharidy složité patří veškeré obiloviny. Čím blíže k zrnu to má, tím je to lepší a výživnější.

Tady si můžete vybírat do aleluja podle toho, co má váš jazýček rád. Spoustu obilovin stačí po ránu pouze zalít horkou vodou, nebo si je nechat namočené přes noc, takže s nimi ani neztratíte tolik času. Mezi ně patří např. vločky ovesné, pohankové, rýžové či ječné. Zalít vodou si můžete i kuskus či quinou a udělat si je nasladko.

Pokud byste měli ráno tak 20 minut, jedny z nejvýživnějších obilovin jsou jáhly, uvařit si můžete i ječné kroupy a koneckonců i rýži. Uvařené den předem vydrží v ledničce a ráno je máte k dispozici hned.

Pokud by vám to přece jenom nestačilo, kaši si tak jako tak můžete dosladit nejrůznějšími sirupy. Skvělý je datlový, rýžový či javorový. Nebo si můžete kaši ozdobit kousky čokolády. Zvládnete to ale i bez nich.

Bílkoviny jsou stavebním kamenem

Bílkovina je základní stavební hmota. Občas mě po ránu sice přepadne chuť na pořádný guláš (nedělám si srandu), nicméně bílkoviny pro naše běžné snídaňové potřeby najdeme i v rostlinné formě. Skvělým zdrojem bílkovin takhle po ránu jsou oříšky! Mají jich poměrně vysoké množství, spoustu dalších vitamínů a minerálů a jsou jednoduché na použití.

Základ své kaše si jednoduše posypete oříšky, které máte rádi. Můžou to být vlašské, kešu nebo kousky mandlí, můžete přidat pinie nebo ořechy para. Osobně miluju veškerá oříšková másla, protože nejsou pro žaludek po ránu tak tvrdá. Vždycky si na kaši nakydám notně bohatou lžíci a je to. Z oříškových másel můžete vybírat mezi arašídovým, kešu či mandlovým. Všechny mají skvělou chuť, nezatěžují žaludek a jsou velice syté.

Kdo by byl na oříšky alergický, nevěšte hlavu, máme tu ještě rostlinné proteiny. Vůbec si nemusíte pořizovat nějaké složitosti, stačí jednoduchý prášek hrachového, konopného či rýžového proteinu. Mají neutrální chuť a lehce je do kaše přimícháte. Jen tak mimochodem, já si tam dávám všechno, protože zbožňuju snídaně, kde sním tři lžíce a jsem jak žok.

Tuky jsou zdrojem pomalé energie

Tuky tělo potřebuje jako pomalý zdroj energie a taky kvůli vstřebávání vitamínů, což už jste asi slyšeli. Jen tak mezi řečí, naučit tělo brát si energii z tuků je mnohem lepší než z cukrů. Tuk můžete mít buď živočišný, nebo rostlinný.

Můžete si na kaši rozpustit lžíci másla nebo ghí, což je jeho zdravější alternativa. Kdo by radši tuky rostlinné, jsou tu na pořadu rostlinné oleje se skvělou chutí jako např. olej kokosový, mandlový nebo lískový. Chutný je i makový, arganový či lněný. Jistě jste si už všimli, že zmíněné oříšky obsahují jak bílkoviny, tak tuky. Jsou proto skvělou volbou samy o sobě, anebo to můžete míchat všechno dohromady.

receptnakasi

Vitamíny a minerály navíc?

Tato část není žádnou podmínkou, nicméně pokud by někdo ještě dumal nadtím, jak svou ranní kaši vylepšit, máme pro vás tip. Superpotraviny obsahují více vitamínů a minerálů, než byste si mysleli, a jsou velice chutné. Na kaši se hodí např. goji, acai či maqui pro svůj vysoký obsah vitamínu C. Tělo ocení i nutričně bohatý baobabový prášek, či macu, která povzbuzuje tělo i mysl.

Chutný recept na přípravu výživné kaše s mákem, kakaem a jahodami

Na přípravu této lahůdky budete potřebovat:

  • ovesné vločky
  • mletý mák
  • kakaový prášek
  • máslo nebo jiný tuk
  • vlašské ořechy
  • rýžový sirup
  • čerstvé jahody nebo třešně

Ovesné vločky smícháte s lžící mletého máku, zalijete horkou vodou a necháte je nasát a změknout. Přidáte trošku kakaového prášku a celou směs zamícháte. Hned na to položíte máslo nakrájené na plátky, aby se hezky rozpouštělo, nebo polijete mandlovým či lískovým olejem. Posypete oříšky, jahodami a navrh dosladíte rýžovým sirupem.

Přejeme všem dobrou chuť!