V Hradci Králové otevíráme nový organický salon s filosofií Clean Beauty!

Vášeň jménem klíčení

Jednoduchý návod pro domácí klíčení semen

Víme, jaké to je, dát si zeleninu ze supermarketu. Nemá to chuť a pocit saturace se nedostaví. Tělo by si přitom tolik dalo! Člověk chvíli doma šmejdí po skříňkách, a když nenajde nic vhodného, většinou to „spraví“ nějaké to pečivo či sladké. Sice víme, že to není to nejlepší, ale aspoň na chvíli zmizí ta chuť na něco. Není ovšem třeba organismus šidit. I při běžném pracovním shonu si můžete z domova zajistit čerstvé živiny. Klíčení semen je jednoduché a je vhodné pro všechny. Ať už sháníte vitamíny pro jarní boost organismu, vitamíny pro své děti nebo jen chcete podpořit imunitu a vitalitu celé rodiny, tento domácí komplex živin Vám bude vždy při ruce. Podíváme se, jak to.

kliceni

Tři easy kroky pro netrpělivé

Usnadním vám to - klíčení je v zásadě jen o třech krocích. Sledujte:

  1. Koupíte si čočku. Nebo vezmete pytlík, který máte ve spíži.
  2. Dvě hrsti čočky dáte do misky a necháte přes noc plně namočené ve vodě.
  3. Vodu pak vylijete a čočku necháte v misce prostě stát. Jen ráno a večer ji proplachujete vodou.

A za pár dní máte hotovo, to je všechno! Kdo by rád nějaké další fígle a tipy ke klíčení, nechť pokračuje ve čtení, zbytek může jít křísit luštěniny ;)

Proč jsou naklíčená semena vitamínovou bombou

Semena jako taková vydrží ve své základní podobě velice dlouho. Je to zárodek, který obsahuje vše potřebné pro nový růst, se svými poklady ovšem jen tak neplýtvá. Vydrží ve vegetativním klidu, dokud je potřeba. Klíčící semeno obsahuje spoustu enzymů, vitamínů, minerálů, bílkovin a všeho, z čeho čerpá nová rostlina a z čeho můžeme čerpat i my. Klíček jako takový obsahuje živiny v koncentrované podobě a množstevně mnohokrát více, než vlastní uzrálý plod, který bychom případně konzumovali. Např. lžíce klíčků ředkvičky výživově nahradí až třicet kusů uzrálých ředkviček. Při klíčení se obsah živin v semenu zvýší o 50 až 200%.

Vitamíny

Klíčky obsahují převážně vitamín C (imunita a tvorba kolagenu) a vitamíny B (dobrá psychika a lesklé vlasy). Dále minerály železo, vápník, hořčík. Obsahuje také chlorofyl, který umí čistit tkáně a podporuje krvetvorbu.

Enzymy

Nachází se hlavně v čerstvém ovoci a zelenině. Lidský organismus je potřebuje např. při trávení. Bez nich to jde mnohem hůř, tělo si je musí vyrobit samo a spotřebovává u toho mnohem více energie, než přijímá.

Antioxidanty

Klíček jich obsahuje vysoké množství. Tělo je potřebuje pro neutralizaci následků stresu, špatné stravy či nedostatečného pohybu. Bez antioxidantů tělo stárne rychleji, než by muselo.

Bílkoviny

Bez bílkovin tělo neumí nic vyrobit. Jsou základem jakékoliv stavby. Jejich příjem má vliv na stavbu svalů, ale i na rychlost růstu vlasů a nehtů.

Na naklíčení semen budete potřebovat jen pár základních věcí - semínka na naklíčení, nádobu, ve které budete klíčit, a vodu. Není k tomu potřeba žádné zvláštní umění ani čas, všechno se dá zvládnout rychle a bez námahy ve vlastní kuchyni.

Jaká semínka jsou k nakličování vhodná

Suroviny, které potřebujete, je ideální shánět v bio potravinách nebo v bio kvalitě obecně. Je to z toho důvodu, že při pěstování bio potravin se nepoužívají pesticidy ani žádné chemické látky, které by výslednou kvalitu značně snižovaly. Ke klíčení se pak dá v podstatě vybrat jakákoliv luštěnina, obilovina či semínka.

Z luštěnin se nejčastěji používají fazole (mungo nebo adzuki), jakýkoliv druh čočky, cizrna, sója nebo hrách. Luštěniny při klíčení nepotřebují žádnou extra péči, můžete je klíčit zvlášť nebo pohromadě. Přínosem klíčení je, že se během tohoto procesu různé látky štěpí na mnohem stravitelnější formu (např. škroby na jednodušší cukry). Konkrétně klíčení luštěnin zmírňuje nadýmání při následném trávení, takže se jejich konzumace nemusíte obávat.

Pozor. Ke klíčení se nepoužívají všechny druhy fazolí, ale jen mungo nebo adzuki. Klasické fazole v syrovém stavu obsahují tělu toxické látky a nedají se tak naklíčené konzumovat. Stravitelné jsou, pokud projdou tepelnou úpravou.

Pokud si ke klíčení vybereme obiloviny, můžeme čerpat z poměrně široké škály a naklíčit si pšenici, žito, pohanku nebo ječmen. Proces klíčení přidává živiny a i zde činí zrno stravitelnější, obilné klíčky obsahují také spoustu vlákniny. Dá se z nich dělat mouka, která je pro přípravu domácích pokrmů mnohem lepší než mouka kupovaná, nebo také oblíbené kaše. Pokud byste se porozhlédli ve světě, zjistili byste, že málokdo konzumuje obiloviny jen tak. Většina národů zrna obiloviny svých pokrmů před použitím namáčí nebo fermentuje. Každé zrno totiž obsahuje kyselinu fytovou, která v těle váže minerály a může ve střevech zabraňovat jejich vstřebávání. To vede ke špatnému stavu kostí a kloubů. Namáčením nebo fermentováním se tato kyselina neutralizuje. Nadměrná konzumace neupravených obilovin není právě tou nejzdravější variantou.

K naklíčení klasických semen si můžete vybrat semínka dýňová, slunečnicová nebo sezamová. Všechna tato semena chutnají skvěle a obohatí jakoukoliv vaši snídani nebo malou svačinu. Klíčit se dají i semena malých rostlinek jako je ředkvička nebo řeřicha. Taková semena klíčí do malého „trávníčku“.

Klíčit můžeme:

  • hnědé čočky s bílými klíčky
  • béžová srdíčka pohanky s bílými klíčky
  • tmavě červené fazolky Adzuki s bílými klíčky
  • červené výhonky červené ředkve a červeného zelí
  • žlutá cizrnová srdíčka s klíčky
  • zelené výhonky s lístečky ředkvičky, rukoly, brokolice, alfaalfa, jetele, řeřichy či hořčice
  • zelené fazolky Mungo s bílými klíčky
  • zelené trávové lístky obilných zrn mladé pšenice a mladého ječmene
  • barevné klíčivé směsi

naklicenaseminka

Jak dlouho semínka klíčí?

Je dobré mít přehled, kolik dní budou semena klíčit. Luštěniny obecně 3 až 5 dní, obiloviny 2 až 3 dny a semínkům stačí den až dva. Pokud však klíčím malou rostlinku „do trávníčku“, obvykle jí to zabere až 5 dní. Pokud si nejste jistí, podívejte se na výši klíčku. Luštěniny a obiloviny vhodné ke konzumaci mají klíček obvykle relativně maličký, ideálně 1 cm. Stejně tak semena dýňová, sezamová atd. Menší semena klíčící „do trávníčku“, jsou vyšší a dosahují několika centimetrů (5 cm, i výše).

A co se týče chuti? Výraznou pálivou chuť má např. řeřicha, ředkvička či rukola, typickou chuť své suroviny zase mungo a cizrna, neutrální chuť má například vojtěška. Obecně platí, že pokud semena klíčím kratší dobu, mají sladší chuť, dlouho nechané klíčky získávají postupně lehce nahořklý nádech.

Příprava semen – namočit přes noc do vody

Semena potřebují čas, než rozlepí oko a budou chtít vstávat. Spící poklady musíte akorát večer ponořit do vody a nechat je tam stát celou noc, než budete moct vodu slít. Vyberte si k tomuto účelu jakoukoliv nádobu. Semena je dobré před namočením propláchnout a očistit od špatných kousků, pak je prostě necháte ponořená ve vodě na kuchyňské lince až do rána.

Namáčení semeno aktivuje. Každé semeno obsahuje inhibitory růstu, aby nezačalo růst dřív, než budou ideální podmínky. Proto například většinu ořechů před konzumací nebo výrobou rostlinného mléka je nutné nechat nabobtnat ve vodě. Místo inhibitorů se při namáčení aktivují růstové látky a semeno se stane stravitelným a bohatým na živiny, které se začínají probouzet.

Semena scedíme a uložíme do nádoby

Semena po první noci už ve vodě nezůstávají, pouze se pravidelně proplachují. Jednoduše na semena nalijete na pár vteřin vodu, kterou pak bezezbytku necháte odtéct. Zbytek dne semena odpočívají v nádobě na suchu. Proplachujeme je ideálně dvakrát denně, tedy ráno a večer po následujících pár dní podle doby klíčení. Žádnou další vodu semena ke svému růstu nepotřebují, všechno podstatné nasály dovnitř sebe. Stačí jim běžná pokojová teplota a místo někde v pološeru, vyhýbáme se přímému slunci. Zde je důležité dát si opravdu pozor, aby v nádobě žádná voda nezůstala. Semena by nám totiž mohla chytit plíseň.

Abychom se nemuseli bát a nějak extra se o to starat, je zde ideálním řešením klíčící sklenice. Taková má totiž děrované víčko a stojánek, do kterého sklenici jednoduše postavíte dnem vzhůru, aby mohla voda přes uzávěr pohodlně odtékat. Ke stojánku patří i talířek, na kterém to celé stojí, takže nebudete muset utírat ani žádnou louži. Pokud jste klíčící sklenici nikdy neviděli, mrkněte na náš eshop. Klíčící sklenice je ideální pro všechny luštěniny a obiloviny. Semena klíčící „do trávníčku“ je lepší dát na klíčící misku, protože vzhledem ke své velikosti semen a růstu do výšky, by se do děrovaného víčka zbytečně zachycovaly.

Naklíčená semena uložíme do lednice

Za cca tři dny už budete mít klíčky krásné, viditelné a hlavně chutné! Co teď s nimi? Můžete je “užírat” jen tak jako malou chuťovku, nebo si můžete dát trochu práci a obohatit si s nimi jakýkoliv zeleninový salát či polévku. Skvělé jsou i jako příloha k hlavnímu jídlu nebo se s nimi dá posypat chleba. Z klíčků se dají vyrobit i rostlinné pomazánky, placky či karbanátky. Zbylé klíčky nechávejte v lednici, mnohem déle vám vydrží. Do pěti dní byste je ale měli sníst. Dochucení výsledného pokrmu je čistě na vašich chuťových buňkách, já mám ráda např. balsamico, hummus nebo hořčici. Osobně jím naklíčená semena celý rok.

Přínos klíčků ve stravě – více energie a lepší trávení

Pravidelná konzumace naklíčených semen vám může přinést větší množství energie, ocení např. ti s chronickým únavovým syndromem. Výhodou zde je, že vitamíny a minerály přijímáte v komplexu, nestane se tedy, že byste nějaký jednodruhový vitamín z doplňků stravy nevstřebali kvůli jiným chybějícím látkám. Klíčky zlepšují trávení díky obsahu enzymů, které v polotovarech prostě chybí. Ulevit se tak může slinivkářům a lidem se špatným žlučníkem. Posiluje imunitu a celkově se budete cítit lépe díky obsahu antioxidantů. Do jídelníčku by je určitě měli zařadit všichni, kteří se chtějí zbavit nadváhy.

Když budete vnímat své tělo a vyslyšíte jeho potřeby, vznikne mezi vámi krásný a hluboký vztah, ze kterého budete dlouho čerpat. Stojí to za to, stojí za to se na chviličku zaposlouchat a nebát se toho, co uslyším. Vaše tělo vás každou vteřinu vašeho života podporuje, i když někdy jeho signálům nerozumíme. Výživa je základ, a věděli to v ájurvédě už pěkně dávno.