Vinná réva jako největší zdroj antioxidantů
Během roku, ať už je zima nebo léto, je potřeba, aby naše pleť byla dostatečně vyživená a chráněna před vnějšími vlivy. Zvláště pak, když na naši pokožku působí mráz či ostré sluneční paprsky s UV zářením. Toto UV záření zapříčiňuje proces tzv. oxidace pleti. Pokožka začne vysychat, uvolňovat se a stárnout, proto se začnou tvořit i nevzhledné vrásky. Čím sušší pokožka je, tím jsou vrásky viditelnější.
Ke stárnutí kůže dochází působením volných radikálů, což jsou molekuly, kterým v jádru chybí elektron a jsou tak reaktivní. Aby dosáhly stabilního stavu, volné radikály napadají zdravé kožní buňky a snaží se z nich vytrhnout chybějící elektron. To může následně vyvolat nebezpečnou reakci, jelikož se zdravé kožní buňky stávají nestabilními kvůli chybějícímu elektronu. Poté dochází k nežádoucím účinkům, např. k postupnému poškození či stárnutí pleti.
Jak vznikají volné radikály?
Volné radikály mají možnost vzniknout dvěma způsoby: přirozenými procesy v našem těle a nežádoucími účinky vnějších faktorů. Pokud vznikají přirozenou cestou, např. dýcháním nebo jinými metabolickými procesy, jsou pro náš organismus důležité. V případě, že jde o volné radikály z vnějších vlivů, jde hlavně o sluneční záření, UV záření, znečištěné ovzduší, špatnou stravu, kouření či chemické látky v potravinách nebo kosmetických produktech. Díky tomu je jich v našem těle nadbytek a postupně napadají zdravé buňky a ničí naši pleť.
Abychom mohli zabránit této reakci a ochránili naši pokožku, je důležité, aby byla vyživována dostatečným množstvím antioxidantů. Tyto látky přirozenou cestou zabraňují oxidaci a neutralizují tím volné radikály v naší pleti. Antioxidanty v podstatě dobrovolně odevzdají chybějící elektron volným radikálům, a tak se stanou neškodnými. Volné radikály se přemění na nestabilní molekulu – vitamín C, který se dostává do našeho organismu a přirozenou cestou posiluje obranyschopnost.
K nejvýznamnějším zdrojům antioxidantů patří vitamín E, vitamín C a v menší míře samozřejmě také ostatní vitamíny, minerály a rostlinné oleje. Tyto látky nejenže chrání vaši pleť, ale také posilují celkovou obranyschopnost organismu, protože chrání před infekčními a srdečními nemocemi. Vinná réva je největším přírodním zdrojem antioxidantů díky vysokému obsahu vitamínu E, vitamínu C, vitamínu B, manganu, hořčíku, draslíku a železa. Dalšími látkami jsou pak polyfenoly a resveratrol, které jsou velmi vzácné a je nutno je zpracovávat velmi šetrně, aby nebyla narušena celistvost slupek vinných hroznů. Nesmí se dostat do kontaktu s herbicidy, pesticidy či dalšími chemickými látkami.