Černuchový olej: „zmizík“ na plísně a kožní problémy

Znáte černuchu setou? Celkem nenápadnou modře kvetoucí bylinku, jejíž léčebné účinky jsou po celá tisíciletí vysoce ceněny? Psal o ní ve svých textech i Hippokrates, Avicena či Mattioli, její semínka nalezena v Tutanchamonově hrobce. A černuchový olej údajně ke krášlení používala už krásná Kleopatra nebo staroegyptská královna Nefertiti…

Černucha setá (Nigella sativa), lidově také planý, černý či egyptský kmín, pochází z jižní a jihozápadní Asie a je oblíbená i u nás. Lidé semínka černuchy pro jejich úžasné účinky používají přes 2000 let a i dnes mají své stálé místo v lidovém léčitelství, které se opírá o praxi Ajúrvédy i Čínské a Tibetské medicíny.

cernucha-seta

 

Černucha jako lék i koření

Černucha setá byla v léčitelství vždy vysoce ceněná pro své výrazné antibakteriální a antimykotické vlastnosti. V minulosti se lidé zbavovali odvarem ze semínek vnitřních parazitů. Čaj s touto bylinkou zabraňuje nadýmání a obtížím s trávením. Černucha snížuje hladinu „špatného“ cholesterolu, normalizuje hodnoty krevního cukru a pomáhá při kašli a potížích s dýcháním. V kuchyni (především v Indii a Středním východu) bývá součástí směsí koření a najdete ji v pečivu, sýrech i pokrmů z luštěnin. Má výraznou a charakteristickou pikantní chuť.

 

Jak voní černuchový olej? Čarodějnicky!

Za studena lisovaný olej z černuchy seté je nejen pěstícím a účinným prostředkem pro krásnou a zdravou pleť, ale pro své obdivuhodné vlastnosti zasluhuje místo v každé domácí lékárničce. Vůně zlatavého až lehce nazelenalého oleje je velmi výrazná, pryskyřičná a až magicky „čarodějnická“. Lidé ji většinou na první přičichnutí buď milují, nebo nenávidí. Nic mezi tím.

Olej obsahuje přes sto důležitých látek: vitamíny, minerály, stopové prvky i mastné nenasycené kyseliny.

https://www.ladybio.cz/zahir-cosmetics-cernuchovy-olej-s-kapatkem-100-ml/



 

Kožní problémy? No problem…

Olej z černuchy seté pleť zjemňuje, regeneruje, umí stimulovat obnovu kožních buněk a je účinný v boji proti volným radikálům. Ocení ho zejména pleť aknózní, problematická a alergizující. Tradiční čínská i arabská medicína uznávala nejen vnitřní využití černuchy, ale olej vyzdvihovala i pro jeho léčivé účinky v péči o pleť. Při pravidelném používání zmírňuje projevy lupénky, akné, ekzému a dalších kožních problémů: stačí jen několika kapkami pravidelně promazávat navlhčená postižená místa. Olej také zabraňuje dalším zánětům pokožky, urychluje hojení jizviček i oparů a je skvělý na hmyzí štípnutí, kdy eliminuje otok i svědění.

 

cernucha-seta-recepty

 

Zlikviduje plíseň, miminkům pomůže od nadýmání

Objevili jste na kůži či nehtech počínající plíseň? V tom případě je černucha skvělou volbou. Naneste a divte se! S mykózami umí (pokud jsou v úplném počátku) zatočit spolehlivě, přírodně a s úžasnou rychlostí. Ve starších knihách najdete také další využití černuchového oleje: miminkům se jím masírovala bříška při nadýmání, kdy pomáhá uvolnit křeče a bolesti. Dobrým tipem je také jeho použití po holení intimních partií. Zabrání případnému vzniknutí infekce do drobných ranek a jejich zanícení. Kůži krásně vydezinfikuje, ošetří a zjemní.

 

A co křehké nehty a svědící vlasová pokožka?

I tady umí černucha téměř zázraky. Je skvělá na křehké, třepící se a lámavé nehty, kterým můžete dopřát ozdravnou kúru. Po dobu jednoho týdne potírejte každý večer nehty kapkou oleje, který lehce vmasírujte především do nehtového lůžka. Olej můžete také lehce nahřát a nehty do něj několik minut ponořit.

A co vlasová pokožka? Svědí vás hlava, kůže je vysušená, začervenalá a má drobné šupinky? Máte lupy? I tady může olej z černuchy seté pomoci. Před každým umytím vlasů naneste malé množství oleje na postižená ložiska, vmasírujte a nechte alespoň deset minut působit. Poté vlasy umyjte a podle potřeby opakujte.