Co je to xylitol? Nejzdravější sladidlo

Xylitol je čistě přírodní sladidlo, které vypadá a chutná stejně jako běžný stolní cukr. Tím však jeho podobnosti končí. V oblasti sladidel se jedná o nejzdravější alternativu. Xylitol se přidává do produktů nejen pro svou sladkou chuť, ale také pro své uzdravující účinky. Xylitol má málo kalorií, je oblíbený u diabetiků i u zubařů. Jak to a z čeho se vlastně vyrábí?

xylitol

Co je xylitol?

Xylitol je přírodní látka. Je to sladký krystalický uhlovodík, který se přirozeně vyskytuje téměř ve všech druzích zeleniny a ovoce. Nejedná se o žádné umělé sladidlo, které má sice nízký počet kalorií, ale tak hrozivé účinky na naše zdraví, že kostka klasického krystalu by nám byla milejší. Xylitol si totiž naše tělo v nějaké míře vyrábí samo. Průměrný dospělý člověk přijme několik set mg xylitolu z ovoce a zeleniny denně. Naše tělo produkuje až 10 g xylitolu pomocí běžných energetických procesů. Xylitol je přirozenou součástí každodenního metabolismu

Kde se xylitol v přírodě vyskytuje?

Xylitol se běžně vyskytuje v malých množstvích v přírodě. Jeho nejlepším zdrojem je ovoce, lesní plody, salát, tvrdé dřevo a kukuřičné klasy. Najdete ho také třeba v březové kůře. Jeden šálek malin obsahuje kolem 1g xylitolu.

Z čeho se získává a jak se vyrábí?

Xylitol je přirozeně se vyskytující sacharid, který můžeme získat z jakéhokoliv dřevnatého vláknitého rostlinného materiálu. Pro komerční účely se načastěji vyrábí z kukuřičných palic nebo ze dřeva. Nejčastějším zdrojem xylitolu byla dříve kůra břízy, proto se mu dodnes říká "březový, či dřevný cukr". Získávat ho ovšem tímto způsobem je mnohem náročnější i vzhledem k životnímu prostředí, proto se většinou upřednostňuje kukuřice, která rychle roste. Výsledná látka je z chemického hlediska úplně stejná. Xylitol je pojmenovaný po řeckém výrazu pro dřevu "xylo".

Xylitol se získává z vláken kukuřičného klasu za pomoci kyseliny jablečné a bakteriálních kultur. Tento výtažek se usuší a pomele. Xylitol neobsahuje žádné kukuřičné bílkoviny ani alergeny, protože se nevyrábí z kukuřičného zrna. Je vyrobený z geneticky nemodifikované kukuřice.

Jaké jsou výhody xylitolu pro naše zdraví?

I když máme sladidla spíše zaškatulkovaná v sekci, které by bylo nejlepší se vyhnout, u xylitolu je tomu naopak. Překvapivě ve spoustě směrech našemu zdraví prospívá.

  • Obsahuje málo kalorií.
  • Má nízký glykemický index.
  • Není potravou pro špatné bakterie.

Xylitol a hubnutí

Pokud xylitol používáte jako náhražku cukru, může být při snižování příjmu kalorií užitečný dvěma způsoby:

  • xylitol má mimořádně nízký glykemický index (Gl 7) a tak udržuje stabilní hladinu glukózy v krvi,
  • xylitol má o 40% méně kalorií v porovnání s cukrem a tím napomáhá snižování denního příjmu kalorií a ulehčuje redukci váhy.

Oblíbené sladidlo diabetiků

Glykemický index nám říká, jak rychle naše tělo využije glukózu z potraviny. Čím je číslo větší, tím jde o rychlejší zdroj energie, ale také o větší zátěž pro náš organismus, který se snaží o stabilní hladinu krevního cukru. Glykemický index klasického cukru se pohybuje v rozmezí GI 60 - 70. Xylitol má index pouze 7. Z toho důvodu je tolik oblíbený mezi diabetiky.

Xylitol chrání zuby

Xylitol je šetrný k zubům. Není totiž potravou pro ústní bakterie, takže se při jeho konzumaci nevytváří kyselina a pH v ústech zůstává stabilní. Je výborný jako prevence zubního kazu a snižuje také tvorbu zubního povlaku, který může vést k různým zánětům.

Studie, při kterých se xylitol používal jako náhrada cukru nebo jako doplněk stravy, prokázaly obrovské snížení tvorby nového zubního kazu a zároveň zvrat ve vývoji starého zubního kazu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) prováděla v roce 1980 dvě studie, jednu ve Francouzské Polynésii a druhou v Maďarsku.V polynéské studii testované osoby konzumovali 32 měsíců potraviny slazené xylitolem. Tyto osoby měli na konci studie o 40% méně zubního kazu než osoby, které xylitol neužívali. V maďarské studii měli osoby, které konzumovali xylitol, o 45% méně zubního kazu.

Xylitol je ideálním sladidlem při přemnožené kvasince kandidóze, protože neposkytuje živnou půdu pro jejich růst. I přes svou sladkou chuť není potravou pro plísně a kvasinky, které se živí cukry. Plísně a kvasinky se při nedostatku potravy nedokáží rozmnožovat, a proto je xylitol vhodný i pro osoby již trpící kandidózou. Finští lékaři zjistili, že pravidélné orální užívání xylitolu mělo vliv na snížení výskytu ušních infekcí až o 40%.

Jak se xylitol používá?

Xylitol je ideální náhražkou cukru. Můžete si s ním osladit kávu nebo čaj, můžete jej použít na pečení i vaření. Protože se xylitol odlišuje od cukru svým molekulárním složením, nemá všechny vlastnosti cukru. Například nekrystalizuje, takže není možné jej použít na výrobu bonbónů. Kvasinky obsažené v droždí ho nedovedou metabolizovat, proto jej nelze použít při pečení chleba a jiných kynutých výrobků. Nehodí se ani na výrobu karamelu. Xylitol můžete také v menších množstvích užívat mezi jídly. Díky pomalému vstřebávání poskytuje stabilní zdroj energie a udržuje nízkou hladinu cukrů.

Pro koho je xylitol vhodný?

Pro všechny, kdo chtějí cukr nahradit zdravější variantou. Pro lidi s dietou s nižším obsahem kalorií. Pro diabetiky. Pro osoby trpící kvasinkou kandidózou. Pro lidi s citlivým zažíváním je vhodné zvykat si na xylitol po dobu 4-6 týdnů v menších dávkách (cca jednu lžičku denně).

Xylitol není jen sladidlo. Navrací našim střevům a ústní dutině zdraví.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení