Opuncie — kaktus k jídlu i pro krásu

Znáte opuncii? Rostlinu z čeledi kaktusovitých s mnoha pichlavými trny a zákeřnými háčky (pokud tedy zrovna nejde o speciálně vyšlechtěnou odrůdu bez trnů) a nádhernými žlutými a červenými květy? Peče se z ní třeba nopálový chleba, plody se konzumují jako ovoce a aromatickou nasládlou chuť opuncie si můžete užít v čajích. A co teprve olej ze semínek! To je v kosmetice malý zázrak!

opuncie-kosmetika-ucinky

Z miniaturních semen plodů opuncie, známé též jako nopál nebo berberský fík, se lisuje vzácný olej, plný minerálních látek, vitamínů, mastných kyselin a aminokyselin. Díky tomuto unikátnímu přírodnímu koktejlu se skvělými účinky, je opunciový olej jedním z nejvzácnějších a nejdražších na světě. Jeho výroba není zrovna jednoduchá už díky samotnému sběru a zpracování trnitých opuncií i velikosti semínek.

 

Na jeden litr vzácného opunciového oleje je zapotřebí zhruba 800 kilogramů plodů

 

Opuncii se daří mimo jiné v Maroku. Kromě množství opunciových plodů na trhu i opunciových plantáží tam často narazíte na vysoké živé ploty právě z opunciíí. Jsou nádherné, když kvetou, ale v tomto případě mají ryze praktickou funkci: žádný zloděj by se jimi určitě nechtěl prodírat!

 

Marocký botox! Bez jehel a chemie

Marocké ženy tajemství oleje z opuncie dobře znají. I když nejvíce používaným a nejznámějším olejem je v Maroku olej arganový, opuncie tu má v péči o pleť čestné místo. Pro jedinečné účinky opunciového oleje se o něm hovoří jako o přírodním botoxu nebo elixíru mládí. A nejde o reklamní trik. Opunciový olej má totiž viditelné vypínací účinky, změkčuje drobné vrásky a pleť je po něm krásně hebká, vyživená a vypnutá. Ceněný je i pro své regenerační a zklidňující vlastnosti.

 

Kaktus na pleť? Určitě ano!

Pokud nanesete kapku výjimečného opunciového oleje na kůži a rozetřete, poměrně rychle se vstřebá a nezanechá pocit mastnoty. Jeho vůně je lehká, ale specifická, a nemusí každému vyhovovat. Navíc se intenzita oleje — protože jde o „živou“ surovinu — může lišit. Záleží na sklizeném plodu. Nicméně opunciový olej je pro své anti-agingové vlastnosti skutečným „Mercedesem“ mezi přírodními oleji.

 

Jak opunciový olej používat?

Opunciový olej je jedinečný především pro ošetření citlivých očních partií, nosoretní rýhy, krku a dekoltu. Pomáhá při zklidnění podrážděné a začervenalé pokožky a skvěle mírní nepříjemné projevy nadměrného opalování. Redukuje kruhy pod očima, vyživuje pokožku, aniž by ji nadměrně zatěžoval a jemně stahuje póry.


V mnoha internetových zdrojích naleznete různé žebříčky olejů, pokud jde o jejich komedogenitu, tedy „ucpávání“ pórů, což je důležité zejména u aknózní a mastné pleti. Její stupeň je většinou udávám mezi nulou a pětkou, přičemž nula značí olej nekomedogenní, pětka vysoce komedogenní. Opunciový olej se pohybuje mezi jedničkou a dvojkou. Jeho snášenlivost je velmi dobrá a ocení ho všechny typy pleti, včetně citlivé, a pro jeho liftingové vlastnosti zejména pleť suchá a zralá.

olej-z-opuncie-kosmetika-ucinky 

Nezapomeňte pleť navlhčit

Oleje používejte vždy na vlhkou pokožku. Čistý olej sám o sobě nemá hydratační schopnosti jako krémy, ve kterých – laicky řečeno – musí olejovou a hydratační složku držet pohromadě konzervant. Pokud však olej nanesete na navlhčenou kůži, tekutinu v ní účinně „uzamkne,“ což podpoří pěstící či léčebný efekt. Na pleti se tak vytvoří jemný ochranný film, který zabraňuje ztrátě vlhkosti. Totéž pochopitelně platí pro olej opunciový. A stačí pouhá kapka, kterou místo krému ráno a večer lehce vmasírujete do vybraných partií pokožky obličeje.

 

Účinná péče bez chemie

BIO Opunciový olej můžete také použít jako zbraň při lámavosti a třepení nehtů, stačí vetřít malé množství do nehtových lůžek. Několik kapek oleje můžete také přidat do svých oblíbených šampónů a krémů. Vzácný olej z malých semínek opuncie nikdy nezklame! Díky vysokému obsahu antioxidantů o pokožku nejen efektivně pečuje a obnovuje její pružnost, ale ochrání ji také před vnějšími nepříznivými vlivy. A to vše bez špetky chemie.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení