Šetrně sušené ovoce je vynikající zdravá sladkost

Lyofilizace je nejšetrnější způsob konzervace ovoce Lyofilizace a sušení mrazem jsou synonyma. Je to proces odstraňování vody z rychle se kazících potravin pro prodloužení jejich trvanlivosti nebo pro snadnější transport. Během lyofilizace se ovoce zmrazí, sníží tlak a následně zahřeje teplem, aby se mohla voda z ovoce odpařit.

lyofilizace

Správná lyofilizace dokáže zkrátit proces sušení až o 30%

První fáze — zmrazení

Hlavním úkolem této první fáze je zmrazit potravinu tak, aby se z vody uvnitř materiálu vytvořily krystalky ledu. Zmrazovací fáze může být rychlá, nebo pomalá. Při pomalém zmrazování se vytváří velké ledové krystalky, které celý sušící proces usnadňují. Bohužel u materiálů biologického původu jako je ovoce, můžou velké krystalky porušit buněčné stěny a při následném odpařování vody se hmota rozteče. Ovoce je rozbředlé a bez tvaru. Proto se ovoce zmrazuje rychle. Hluboké rychlé zmrazení produktu zajišťuje, že krystalky ledu budou menší (nebudou mít mnoho času růst). A hmota při následném odpařování zachová svůj tvar.

Primární sušení, druhá fáze — vypařování

V druhé fázi dochází k odstranění těchto zmrzlých krystalků. Prvním krok je snížení tlaku. Vytvořením vakua se totiž celý proces odpařování urychlí a usnadní. Současně s ním se zvýší teplota, díky které se začne voda odpařovat. Chladivý kondenzátor v blízkosti poskytuje páře prostor, na kterém může ulpívat a tuhnout. Tento kondenzátor také chrání čerpadlo vakua před vodní párou. V této fázi je odstraněno až 95% veškeré vody. Primární sušení může trvat delší dobu, je důležité to také nepřehnat s teplem, které by mohlo změnit strukturu materiálu.

Sekundární sušení, finální fáze — adsorpce

Poslední fází lyofilizace je sekundární sušení, které odstraní z materiálu i iontově vázané molekuly vody. Zvýšením teploty výše než v druhé fázi dochází k přerušení vazeb mezi materiálem a molekulami vody. Materiál sušený mrazem si tak díky tomu zachovává svou porézní strukturu. Předtím než se finální produkt uzavře a zapečetí, se vakuum přeruší vpuštěním inertního plynu. Většina materiálů může být takto mrazem vysušena až na 1 - 5 % své vlhkosti.

Svačina, snídaně, dezert, zdravá sladkost neb základ dortů. Sušené ovoce doma využijete mnohokrát

Je to jednodušší, než pořád chodit supermarketem a kroutit hlavou nad dovozem, kvalitou nebo cenami mimo sezonu. Sušené ovoce vydrží ve skleničce velmi dlouho a je neustále k dispozici. Díky šetrné lyofilizaci si zachovává maximum důležitých látek a autentickou chuť. Podívejte se s námi na pár tipů, jak sušené plody doma použít. Možná vás některé chuťové kombinace mile překvapí:

Rozinky

  • Pečená jablka s rozinkami a ořechy jsou chutnou voňavou kombinací.
  • Udělejte si svoji vlastní snídaňovou směs z rozinek, cereálií a mandlí.
  • Přidejte pár kousků do vaší oblíbené ovesné kaše.

Meruňky

  • Meruňky jsou bohaté na vlákninu, udělejte si s cereáliemi skvělou snídani.
  • Dejte si do svého oblíbeného bílého jogurtu pár nakrájených sušených meruňek.
  • Přidejte sušené meruňky k dušenému masu nebo zelenině. Získají jemnou nasládlou chuť a vůni.

Švestky

  • Hoďte nakrájené sušené švestky ke smaženému jídlu, ozvláštníte tím jeho chuť.
  • Přidejte švestky ke kuřecímu masu a zapečte.
  • Rozemleté švestky můžou v pečených dortech a buchtách nahradit část cukru, mouky a dalších typických surovin.

Fíky

  • Oslaďte si večer po dobré večeři sušenými fíky a oříšky.
  • Obložený talíř sýry, uzeninami a fíky je skvělá chuťová kombinace.
  • Fíky se sklenicí vína a výhledem do krajiny? No jéje.

Datle

  • Vezměte si sušenou datli, namočte do arašídového másla a hutná chutná svačina je na světě.
  • Udělejte si z datlí, semínek a ořechů základ raw dezertů a nepečených dortů.
  • Datle osahují velké množství cukru. Pokud neradi ten bílý krystal, nakrájejte si datle do ranní kaše, jogurtu nebo müsli.

Goji

  • Hoďte polévkovou lžíci sušených goji do horké vody a udělejte si nasládlý čaj plný vitamínu C.
  • Nosíte si s sebou láhev s vodou? Přidejte pár kousků goji ovoce a popíjte obohacenou vodu celý den.
  • Rizoto s řapíkatým celerem, slunečnicovými semínky a goji chutná velice dobře.

Tak co? Které sušené ovoce máte nejraději Vy?

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení