Slovník pojmů

A B C D E F G H J K L M N O P Q R S Š T U V X Z Ž

AF

Alcohol Free - výrobky s tímto označením neobsahují alkohol.

Ájurvéda

Systém tradičního indického lékařství, který je dnes rozšířen a praktikován po celém světě. Ájurvéda v překladu znamená "vědění o životě". V našich končinách je zatím stále považována spíše za alternativní medicínu. Ájurvéda se na člověka dívá jako…

Aloe vera

Aloe vera neboli aloe pravá je sukulentní trvalka využívaná lidmi již několik staletí. Nejstarší zmínky o ní najdeme již ve starém Egyptě 4000 let př. n. l. V přírodní kosmetice se s ní setkáme nejčastěji v podobě gelu, který bývá přidáván do krémů,…

Aminokyseliny

Základní stavební jednotky bílkovin a látky přirozeně se vyskytující v lidském těle. Zatímco v přírodě jich najdeme kolem 300, v lidském organismu se jich vyskytuje asi 20. Jsou oblíbeným zdrojem energie sportovců, ale najít je můžeme i v přípravcích…

Amyris

Výtažky z kúry stromu amyris mají sladce-dřevitou vůni. Z hlediska aromaterapie působí antidepresivně, rozvolňují mysl a tělo a očišťují. V přírodních parfémech se používají jako stabilizátory. V kosmetice napomáhají regenerovat kožní buňky, čistit…

Antioxidanty

Antioxidanty plní funkci vyvážení volných radikálů v těle. Tyto radikály vznikají při nevhodné stravě nebo nevyhovující životosprávě. Pozor - ne všechny radikály jsou špatné a ne všechny antioxidanty jsou dobré. Ovšem přemíra antioxidantů v těle může…

Anýz

Anýz a jeho sladká anýzová vůně působí blahodárně při menstruačních potížích, napomáhá správné funkci vylučovací soustavy, pomáhá při odhlenění a odhání churmé myšlenky. Jeho olej se získává z plodů. Jeho výtažek používán především v ústní hygieně…

Arganový olej

Rostlinný olej získávaný z plodů argánie trnité. Jedná se o jeden z nejvzácnějších olejů vůbec. Hlavními účinnými látkami jsou esenciální mastné kyseliny, tokoferoly, vitamíny A, E, F a karoten. Díky svým účinkům na pleť bývá často nazýván…

Arnika

Bylinka po staletí využívaná v přírodním léčitelství. Vyskytuje se výhradně v Evropě a v ČR je chráněna zákonem. Obsahuje mastné kyseliny, třísloviny, flavonoidy, karotenoidy a hořčiny. Pyšní se hojivými a protizánětlivými účinky, mírní otoky,…

Avocado

Avokádo neboli hruškovec přelahodný je statný strom, původem z tropických oblastí Ameriky, pěstovaný zejména pro své plody často označované jako "super food". Je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, minerálních látek (draslík, hořčík,…

Bambucké máslo

Bambucké máslo můžete mazat všude, jen ne na jídlo. Můžete použít jako olej po opalování nebo v obji proti vráskám. Jedná se o rostlinný tuk ze semen stromu máslovníku afrického a je skvělým zdrojem mástných kyselin, vitamínů A, E a kyselinu…

Bazalka

Bazalka je bylina se sladce kořenitým aromatem. Má pozitivní vliv na nervový systém a schopnost koncentrace, utlumuje bolesti hlavy. Napomáhá odhlenění a zlepšuje stav při průjmových onemocněních. V kosmetických produktech se používá ke zhojení…

BB krém

BB krém je označení pro Beauty Balsam používaný především pro sjednocení pleti. Lehce se roztírá, působí přirozeně a skvěle hydratuje. Přestože jej na pleti vůbec necítíte, zakryje všechny její nedostatky. Některé BB krémy dokáží dokonce chránit…

Benzoe

Je pryskyřicí, která se získává ze stromu Styrax. Benzoe má sladkou vůni. Jeho éterický olej působí blahodárně při nadýmání, průjmových onemocněních, depresivních stavech a kašli. Má antiseptické a antibakteriální účinky na pleť. Napomáhá hojení…

Bergamot

Bergamot je voňavým citrusem. Je součástí éterických olejů a přírodních parfémů. Pomáhá při úzkostech, depresích, vylepšuje spánek a zmírňuje bolesti při PMS. Jeho vůně je čerstvá, ovocná, sladce dřevitá.

BHA

Butylhydroxyanisol - potenciálně zdraví škodlivá látka používaná v kosmetice jako konzervační prostředek a stabilizátor. Podle IARC je látka považována za karcinogen. V Japonsku je například zcela zakázána. V EU se nesmí v kosmetice používat za…

BHT

Butylhydroxytoluen - potenciálně zdraví škodlivá látka používaná v kosmetice jako konzervační činidlo. Jedná se o bílou až nažloutlou syntetickou látku. Kromě kosmetiky se přidává také do pohonných hmot a gumárenských produktů.  Může mít…

Bór

Jeden z nejdůležitějších prvků pro fungování lidského organismu. Podporuje správně vstřebávání minerálních látek, zejména zamezuje ztrátě vápníku. Pokud ho máme málo, můžeme si zadělávat na řídnutí kostí a zpomalený tělesný růst. Pokud ho máme moc,…

Borovice (pinus)

Borovice má čerstvou jehličnatou vůni. Její antibakteriální účinky působí blahodárně při dýchacích obtížích, zejména zahlenění, a posilují tělo při nadměrném zatížení. Oleje z borovice sibiřské (pinus sibirica) jsou oblíbenou součástí přírodní…

Brutnákový olej

Rostlinný olej získávaný z rostliny jménem brutnák lékařský. Obsahuje velké množství kyseliny gama-linolenové (GLA), která je známá pro své pozitivní účinky na lidské klouby a pokožku. Kromě toho v něm najdeme riboflavin, thiamin, niacin,…

Candelilla

Vosk přírodního původu užívaný v kosmetice jako stabilizátor a emulgátor. Hydratuje, dodává výrobkům texturu a nemá žádné negativní účinky na zdraví. Kromě kosmetiky jej můžeme najít také v potravinářství, a to pod označením E 902, například…

Carnauba

Přírodní vosk používající se v kosmetice pro dosažení lesklosti. Je bohatý na mastné kyseliny a glykoly. Kromě kosmetiky jej můžeme najít v potravinářských výrobcích, krémech na boty nebo voscích na nábytek. Často se vyskytuje v kombinaci se včelím…

Cedr

Cedr je jehličnatý strom z čeledi borovicovitých. Jeho oleje napomáhají správnému fungování lymfatického systému a působí na infekce močového, dýchacího a pohlavního aparátu. Na kůži má regenerační účinky. Voní příjemně dřevitě.

Cist

Cist je stálozeleným keřem. Jeho oleje mají dřevito-bylinnou vůni s květovým nádechem. Působí blahodárně na nervový systém, hojí a zklidňuje pokožku, působí protizánětlivě, stahuje póry.

Citron

Citron má typickou svěží vůni. Evokuje čistotu, pročišťuje organismus, působí antibakterálně, stimuluje lymfatický systém. V kosmetice se používá zejména v produktech pro problematickou pleť a kůži trpící nadměrnou pigmentací.

Nahoru