Parafín

Bílá až nažloutlá látka získávající se destilací ropy. V kosmetice se používá jako levnější náhražka kvalitních rostlinných olejů. Můžeme se s ním setkat jako se základní složkou mnoha krémů, vazelín a mastí. Používá se také k výrobě svíček, leštidel a krémů na boty.  Může se hromadit v lymfatických uzlinách, ucpává póry a vysušuje pokožku. Dále vytváří na kůži vodotěsnou vrstvu a zabraňuje jejímu přirozenému dýchání.