Jak se najíst v restauraci jako vegan a bezlepkář a nedávat si jen salát

20. 6. 2016

Když se někde zmíním o tom, že jsem na bezlepkové dietě, většina lidí nechápe, jak můžu jíst a neumřít hlady. Když se před někým zmíním o tom, že mi ke štěstí a plnému žaludku stačí v podstatě jen ovoce a zelenina, přestávají chápat úplně a obávají se o mé zdraví.

Protože bezlepkovou dietu musím dodržovat stoprocentně, je absence lepku v jídle tím nejdůležitějším kritériem. Když mi před časem ze zdravotních a etických důvodů přestalo vyhovovat konvenční stravování založené na mléce, mase a obilovinách, začala pro mne velká stravovací transformace, která trvá dodnes. Postupně jsem omezila konzumaci sóji, umělých sacharidů, z alkoholu si dám většinou jen víno, omezila jsem konzumaci tuků a základ mého jídelníčku tvoří čerstvé ovoce a zelenina, doplněné o menší množství ostatních potravin.

Jak se najíst jako bezlepkář?

Jak jím doma? 

Doma je můj jídelníček snadný. Ráno snídám nejraději ovocné smoothie, svačím ovoce, obědvám vařené sacharidy jako brambory, rýži, občas luštěniny nebo si dám salát, večer a odpoledne se snažím držet zeleniny a zdravých tuků. Nejraději poslední dobou večeřím polévky. Rajčatovou, pórkovou, hráškovou, dýňovou, podle toho, co zrovna doma mám a na co je největší chuť. Když jdu do města, dodržuji stále bezlepkové a veganské kritérium, nicméně ráda si dopřeju i méně zdravé věci, jako třeba smažené jídlo. Mám tak pocit, že nejsem v jídle nijak omezována a přitom mám plnohodnotný jídelníček. Poslední roky vidím kolem nás neuvěřitelný posun, co se stravování týče. Věřím, že čím dál více obchodů a restaurací pomalu vyřadí nezdravé potraviny a zdravé stravování se stane normou, nikoli nadstandardem nebo abnormalitou.
 
 

A co si dát dobrého, když jdu ven? 

Velmi ráda se chodím bavit s přáteli a ještě raději zajdu na dobrou večeři. Co si ale v restauraci nebo k vínu dát, abych dodržela svoji bezlepkovou dietu a nesklouzávala od veganství k méně zdravé stravě? Konzumovat striktně nesmažené, bezlepkové, bezmléčné a bezmasé večere je téměř nemožné, pokud se nestravujete v restauracích zdravé výživy, a i tam většinou musíte volit mezi kompromisem bez lepku (je tam mléko), bez přemíry sacharidů (variace luštěniny s brambory, například), bez dráždivých aromatických potravin (ve většině jídel je přemíra cibule nebo česneku), bez sójové mouky (tofu si občas dám, produktům ze sójové mouky se snažím vyhnout)?
Perfektní smoothie jako snídaně

Jak s jídlem na cestách? 

Když cestuji vlakem, dávám si jako svačinu, snídani i večeři smoothie. UGO bary zná asi každý – kromě čerstvých šťáv a smoothie je zde nově možnost dát si raw tyčinky pro doplnění energie nebo pro pocit, že jídlo koušu.

Pizza – za sebe můžu stoprocentně doporučit pizzu od Honzy, která má certifikaci Labtech, úžasné majitele, kteří dělají práci od srdce a rychlý rozvoz po Brně zdarma. Od nedávna nabízejí i veganskou verzi – která je vždy bohatě zdobená a chutná k nerozeznání od pravé sýrové. Další veganskou pizzu nabízí třeba La Strada, samozřejmé jsou i bezlepkové verze. V La Stradě mimochodem nabízejí i jiná veganská a zároveň bezlepková jídla.

Protože jsem často v Brně, jsem Hradečák a občas zavítám i do Prahy, pár tipů, kam ráda zajdu...

Kromě pizzy a restaurace mohu za sebe v Brně doporučit i Fresh Freaks. Nejedná se o restauraci, ale o bistro. Sedět zde můžete celý den (a psát bakalářku nebo pracovat jako třeba já), prostředí je úžasně moderní, vzdušné a je zde příjemná obsluha. Bez lepku a vegan si můžete dát burger, dortíky nebo quiche. Zároveň nabízí v této kombinaci i výborná polední meníčka. Bistro naleznete na zastávce Antonínská. Pro příjemné posezení večer nebo na kávu pak doporučuji Charakter Bakery – majitelka Saša každý den peče čerstvé pochoutky a často zařazuje do nabídky (která je pouze veganská) i bezlepkové dorty. Bezlepkové palačinky na slano i na sladko si lze vychutnat v Tukaloce. Polední meníčko je fajn ještě v Paradoxu nebo lze kdykoli zaskočit na vynikající falafel s humusem do Klubu cestovatelů. V Hradci, odkud pocházím, vyzkoušejte restauraci Cook and Look. Lepší bezlepkové těstoviny jsem nejedla. A to počítám všechny cesty do Itálie, kde už si kromě zmrzliny odmítám dát v restauraci jakékoli jídlo. Jediná italská kuchyně, která stojí za to, je, když vám vaří pravý Ital :-)

Co si lze dát všude? Sushi. Já miluju nejvíc verzi s avokádem. V čínské a japonské kuchyni jsou výborné i rýžové zeleninové závitky. A jak přesvědčit přátele, abyste se šli najíst zrovna tam, kde se najím i já? Pokud někam přicházím později, samozřejmě se nepřesouváme jen kvůli mně. Najím se prostě doma nebo si k jídlu objednám na malý hlad oříšky nebo olivy, na velký salát nebo třeba hranolky. Pokud se však rozhodujeme kam, mí přátelé patří mezi skvělé a chápající lidi, kteří respektují mé stravování a volíme podnik podle nabídky pro bezlepkáře. Ano, většinou platí, že v levnějších podnicích je horší uhlídat hygienu přípravy jídla a tak je pohodlnější (a obsluha i kuchyně bývá ochotnější) volit lepší podnik.

Všude si lze dát také indickou, thajskou nebo syrovou kuchyni. Současný vzestup raw mi usnadňuje žití a já jsem závislá na raw zuchinni (zkuste určitě Kiwi restauraci v Brně, Secret of raw v Praze – mají výborné kešu sýry a Bistrawveg v Hradci). Když jednou okusíte raw kuchyni, určitě mi dáte za pravdu, že jí nelze nazývat salátem. Ačkoli není ideální kombinovat tolik rostlinných tuků s ovocem a sníst velké množství tuků za den, stoprocentně se budete po raw obědě cítit lépe než po jakémkoli jiném.

Vaše Veronika z Ladybio

Zelenina nade vše
Vytisknout stránku Poslat odkaz na e-mail
Proč nakoupit na ladybio.cz?
Vzorečky ke každé objednávce
Zdarma
Platba kartou, převodem nebo na dobírku
On-line, okamžitě a hned
Jsme tu pro Vás online 8 - 16 každý všední den
Neváhejte se s námi poradit - zavolejte nebo napište
Balíček Vám rádi pošleme i na Slovensko nebo po Evropě!
Prosíme - dejte nám ale vždy vědět předem

Magazín
Nestyďte se chodit bosá. Zbavte se tvrdých pat už nadobro
Projděte si náš bojový plán, jak se zbavit zrohovatělé kůže na nohou
Nestyďte se chodit bosá. Zbavte se tvrdých pat už nadobro
Jak si vybrat parfém bez toho, abyste ho „očuchali“
Vybrat si organický parfém jen podle popisků? Jde to. Přečtěte si, jak...
Jak si vybrat parfém bez toho, abyste ho „očuchali“
Testujeme: Zvládla jsem s epilační sadou Nadirah „celé léto bez chloupků“?
Přečtěte si recenzi na epilační sadu Nadirah s cukrovou pastou
Testujeme: Zvládla jsem s epilační sadou Nadirah „celé léto bez chloupků“?
Už jste to četli? Kolagen nepomáhá...
Kolagen má omlazovat a vyhlazovat vrásky. Ukázalo se, že pravda je jiná
Už jste to četli? Kolagen nepomáhá...
Testujeme: Jak voní přírodní parfém See the Moonlight od Walden?
Přečtěte si recenzi na přírodní parfém a objevte nečekané spojení esencí
Testujeme: Jak voní přírodní parfém See the Moonlight od Walden?
Mýtus jako mraky! Oleje vás přes sluncem neochrání
Jaká je pravda o SPF ochraně přírodních olejů? Tohle vás nepotěší...
Mýtus jako mraky! Oleje vás přes sluncem neochrání
Svět očima youtuberky Tess Kratochvílové
Jak ji změnilo veganství a proč dala zelenou přírodní kosmetice?
Svět očima youtuberky Tess Kratochvílové
Kosmetické nutnosti pro jarní typy
Máte barvu pleti a vlasů jako Rachel z Přátel? Tyto barvy vám sluší
Kosmetické nutnosti pro jarní typy
Nedělejte si z vrásek vrásky. Jak pečovat o zralou pleť?
Jak to udělat, abychom se i pletí s vráskami mohly chlubit?
Nedělejte si z vrásek vrásky. Jak pečovat o zralou pleť?
CEO Veronika: Otevřeně o LadyBio. O začátcích i fuck-upech
Rozhovor s majitelkou LadyBio, s Veronikou, který si prostě chcete přečíst
CEO Veronika: Otevřeně o LadyBio. O začátcích i fuck-upech
Proč na LadyBio nenajdete mořské houby?
Mají sice příznivé účinky pro tělo, ale jsou dva pádné důvody, proč na LadyBio nepatří
Proč na LadyBio nenajdete mořské houby?
Ponořte se do tajů květových vod
Je pro vaši pleť lepší růže, nebo heřmánek? Přečtěte si, jak používat květové vody
Ponořte se do tajů květových vod
Testujeme: Jak pod drobnohledem dopadly maska a tonikum Bioaroma?
Přečtěte si, jak mi dvojí bylinková péče způsobila nečekanou závislost
Testujeme: Jak pod drobnohledem dopadly maska a tonikum Bioaroma?
4 × 4 tipy, jak po zimě hodit vlasy do latě
Přečtěte si, které olejové zábaly jsou těmi nejlepšími maskami na vlasy
4 × 4 tipy, jak po zimě hodit vlasy do latě
Testujeme: Je Moringa All-beauty Créme opravdový Skin Hero?
Přečtěte si recenzi na rozjasňující krém od Ere Perez. Je tak boží, jak slibuje?
Testujeme: Je Moringa All-beauty Créme opravdový Skin Hero?
Jak a čím se dělá permanentní make-up?
A jaká rizika sebou nese? A co udělá s pletí?
Jak a čím se dělá permanentní make-up?
Návod, jak bojovat s mastnou a problematickou pletí
Zbavte se nedokonalostí pleti jednou provždy. Přečtěte si, co funguje...
Návod, jak bojovat s mastnou a problematickou pletí
4 typy líčení, bez kterých se neobejdete
Ženy preferují jeden typ líčení. Každé ale sluší 4 základní looky...
4 typy líčení, bez kterých se neobejdete
Exkluzivně z Austrálie: Jak se rodí nápady v Ere Perez? A co ekologie?
Jak vznikají produkty a co uhlíková stopa? Vše v rozhovoru...
Exkluzivně z Austrálie: Jak se rodí nápady v Ere Perez? A co ekologie?
Suchá i mastná – jak si poradit se smíšenou pletí?
Zjistěte, jak pečovat o smíšenou pleť, aby byla v pohodě
Suchá i mastná – jak si poradit se smíšenou pletí?
Heureka