Zelený čaj a jeho účinky na naše zdraví
Účinky zeleného čaje na naše zdraví znali už naši předci a i dnes je zapsán do našeho podvědomí. Někdo si jej dopřeje po ránu jako vzpruhu pro mysl a metabolismus nebo během dne při únavě. Anebo jako pomoc při redukci nadváhy.
Prevence nádorového onemocnění
Proč je zelený čaj tak prospěšný? Jeho hlavní a důležitou složkou je antioxidant katechin a pokud se trošku zajímáte o zdravou stravu, pak jistě víte, že antioxidanty nás chrání před škodlivinami z prostředí. Chrání před stresem a fungují jako prevence před vznikem rakoviny. Katechiny obsažené v zeleném čaji zpomalují stárnutí. Nalezneme je pouze v čaji zeleném, protože z černého čaje se ztrácejí v průběhu fermentace. Množství katechinu je přímo úměrný množství čajových lístků, ze kterých si čaj připravíte. Dalšími složkami zeleného čaje jsou minerály draslík, vápník, hořčík, hliník a fluoridy.
Proč vlastně nazýváme tyto látky antioxidanty? Při karcinogenezi dochází k oxidativnímu poškození DNA v těle, což způsobují kyslíkové radikály. Antioxidantní složky v zeleném čaji, ale třeba také v borůvkách, brusinkách a bobulích Acai, dokáží likvidovat tyto radikály. Kromě katechinů má i antioxidantní vlastnosti i chlorofyl, který poznáme podle zelené barvy listů. Proto zelené čaje, zejména čaj Matcha, mají tak unikátní vlastnosti.
Zelený čaj je jedním z nejzdravějších z rodiny čajů
Kromě předcházení vzniku karcinomů, zabraňuje jejich množení, tvorbě metastáz a vzniku no-vých cév, které vyživují nádorové onemocnění. Pomáhá i pacientům s Crohnovou nemocí, revmatroidní artritidou a roztroušenou sklerózou.
V Japonsku proběhl výzkum zkoumající nádorové onemocnění a jeho další vývoj v závislosti na pití zeleného čaje. Při vypití 10 šálků zeleného čaje denně se vliv projevil nejvíce a zřetelně. Výzkum však také prokázal, že pití zeleného čaje v kombinaci s mléčnými výrobky dochází k navázání polyfenolů, tedy těchto antioxidantů na mléko a jeho odchod z těla bez jakéhokoliv využití. Tedy ve zkratce, mléčné výrobky snižují účinky zeleného čaje.
Zdravý dospělý člověk může pít zelený čaj naprosto bez omezení. Nedoporučuje se však ho pít před spaním, má podobné účinky jako káva. Kvůli obsahu teinu by zelený čaj neměly pít těhotné ženy ani děti, a to právě z důvodu vlivu na spánek.
Pití zeleného čaje má také pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Proběhlo mnoho výzkumů, zdali zelený čaj pomáhá jako prevence před mrtvicí. Riziko dalších kardio onemocnění se snižovalo s počtem vypitých šálků denně.
Další důležitou složkou zeleného čaje je L-Theanin. Což je neesenciální aminokyselina, která potlačuje a uklidňuje podrážděnou nervovou soustavu, tudíž zelený čaj bojuje proti stresu. Další z antioxidantů v zeleném čaji je tzv. Epigallocatechin gallát. Nalezneme jej zejména pod zkratkou EGCG a tento malý zázrak podporuje růst vlasů a spolu s vitamíny C a E, které se v čaji také nachází, chrání naše vlasy před UV poškozením a dokonce poškozené a suché vlasy posílí.
Zelený čaj má silné obranyschopné a desinfekční účinky. Celkově posiluje imunitu a ničí viry a bakterie v našem těle, které jinak způsobí rýmu či chřipku.
Redukce nadváhy
Pití zeleného čaje je doporučováno při redukci nadváhy. Doplní živiny a zefektivní vaše snažení. Zelený čaj obsahuje tein, který rozproudí krev v těle, popožene látkovou výměnu a tím nutí pracovat i další orgány, které by se jen tak líně plížily dnem. Také úspěšně štěpí tuky. Díky svým vlastnostem a složení neubližuje lidem s vysokým krevním tlakem, což jsou lidé právě trpící nadváhou. Snižuje hladinu cukrů v krvi a zabraňuje usazování špatného cholesterolu. Vaše tělo využije tuk jako zdroj energie a nebude ukládat další zásoby.
Nelze říct, že pouhé pití čaje sníží vaši nadváhu. Pro shození kil tedy nebude stačit jen doplnit zásobu zeleného čaje, ale také v jídelníčku vynechat tučné potraviny, přebytečné cukry a zejména přidat pohyb.
Matcha čaj
Výroba zeleného čaje Matcha je přísně tajné know how, které si střeží japonští farmáři. Jediné co víme, je, že jsou čajovníky asi 3 - 4 týdny před sklizní zakryty plachtami, které zredukují denní světlo o 95 %. Rostlina se snaží deficit slunečního záření kompenzovat hromaděním chlorofylu v listech. Proto má Matcha čaj tak jasnou a zelenou barvu. Díky tomu se přidává jako skvělé přírodní a zdravé barvivo do mnoha pokrmů. Jak jsme si už řekli, chlorofyl je antioxidant bojující s rakovinovým bujením. Pokud s rakovinou bojujete, čaj Matcha by vám mohl pomoci vyhrát
Lístky čaje Matcha se sklízí v květnu, kdy jsou plné síly, vody a jsou svěží. Sklízí se nejlepší listy a to pouze ručně. Poté jsou převezeny do továrny, kde projdou párou. Ta zajistí, že listy si udrží všechny živiny a minerály, a nakonec putují k usušení. Usušené lístky budoucího čaje Matcha se nazývají Aratcha, což bychom přeložili jako surový čaj. Tyto lístky poté projdou přísným okem kontrolorů, kteří lístky vytřídí podle barvy, tvaru a dalších kritérií. Tyto kategorie potom putují k odstranění stopek, větviček a žilek a takto očištěný list se namele na velmi jemný prášek.
Správná příprava zeleného čaje
Pokud zvažujete, že zahrnete zelený čaj do svého dne, musíte brát v úvahu, že pouze kvalitní a dobrý zelený čaj je ten sypaný. Zapomeňte na komerční pytlíkové značky. Většinou se jedná o podřadné směsi z Cejlonu, které vznikají jako vedlejší produkt při přípravě toho dobrého. Aby se docílilo podobné chutě a barvy poctivého zeleného čaje, do pytlíků se přidávají dochucovadla a barviva. Účinků popsaných výše těžce docílíte.
Kvalitní zelený čaj poznáte už podle způsobu přípravy. Vůbec se nesnažte zalévat čaj vroucí vodou. Pak nebude divu, že vám zelený čaj nechutná. Zaprvé zničíte veškeré potřebné látky a za druhé uvolníte hořké třísloviny, po kterých bude zelený čaj trpký a jeho barva tmavě zelená až černá.
Příprava čaje je v některých zemích rituál, který se striktně dodržuje. Kvalitní čaj by měl být zalitý vodou o 60 – 80°C. Ale ne takovou, která prošla varem, a potom se nechala vychladnout. Pro představu - voda o 80°C se v konvici mírně vlní a tvoří drobné bublinky. Ovšem tyto pokusy nemusíte sledovat. Běžně jsou k dostání rychlovarné konvice s nastavitelnou teplotou. Čajoví milovníci jistě mají.
Lístky vložte do sítka a přelijte vodou, nechte louhovat 2 - 5 minut. Pokud máte rádi jemný čaj, stačí dvě až tři minuty, pro silnější chuť nechejte čtyři až pět minut. Kvalitní zelený čaj poznáte také tak, že z něj můžete připravit až tři nálevy a stále má dobrou chuť i barvu. Proto lístky po prvním ani druhém použití nevyhazujte. Použijte je pro příště.
Zelený čaj nikdy nedoslazujte, nepřidávejte mléko ani nedochucujte dalším kořením. Zničíte nejen chuť, ale také účinky. Stejné pravidlo platí i při přípravě zeleného čaje Matcha. Je velmi důležité dodržet postup.
Na dobré čaje si potrpím a takový zelený čaj vzpruží jako káva i skvěle osvěží v letních dnech. Mezi nejznámější zelené čaje jsou právě ty z Japonska. Určitě se setkáváte s názvem Sencha, Bancha nebo Guricha. Každý je výjimečný, má svoji zvláštní chuť i vůni. Často z nich můžete cítit jemné rýžové tóny.